Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 20 sep 2018
Leestijd: 1 minuut

Tegenvaller voor justitie en langer arrest Jos Brech

Justitie hoopte erop en daarmee misschien wel heel Nederland: een bekentenis van Jos Brech (55), de verdachte in de zaak Nicky Verstappen.

Tevergeefs, liet zijn advocaat Gerald Roethof donderdag weten bij de rechtbank in Maastricht. Het is nog onduidelijk of Brech zijn betrokkenheid bij de dood van Nicky in 1998 heeft ontkend, of dat hij überhaupt niets zegt.

Voldoende bewijs?

Advocaat Roethof vroeg de raadkamer van de rechtbank om zijn cliënt vrij te laten uit de voorlopige hechtenis. Dat werd geweigerd: Brech blijft 90 dagen langer in voorarrest.

Roethof is van mening dat het Openbaar Ministerie (OM) niet genoeg bewijs heeft om hem vast te houden.

Roethof wees erop dat de doodsoorzaak van het slachtoffer niet bekend is en dat ook seksueel misbruik niet met zekerheid te zeggen is, evenmin als een ontvoering. Hij kan ook zijn weggelopen na een ruzie met zijn tentgenootjes, aldus Roethof.

Brech. Foto: ANP

DNA van anderen

Hij bevestigde dat er DNA-sporen zijn aangetroffen op Nicky maar er zijn ook sporen van vijf anderen gevonden. Bovendien is er van B. geen bloed of sperma gevonden, zei Roethof. Ook kan het DNA via via bij Nicky terecht zijn gekomen. Bijvoorbeeld via de scoutingclub, waar Brech contacten had.

Roethof: „Is er wel een delict gepleegd? En als dat zo is, heeft justitie dan de dader? Daarvan heb ik gezegd: absoluut niet! Met wat er hier ligt, kan geen veroordeling volgen. Op basis van wat hier ligt, kan onmogelijk gezegd worden dat hij de dader is.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Tegenvaller voor justitie en langer arrest Jos Brech
Sluiten