Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 3 sep 2018 / 17:00 uur

Stropers slachten bijna 90 Botswaanse olifanten af

Natuurbeschermers in Botswana stuitten op een zeer weerzinwekkend aangezicht, toen zij de levenloze lichamen van bijna negentig Afrikaanse olifanten aantroffen. Op luchtfoto’s van Elephants Without Borders zijn de naweeën van een gigantische slachtpartij te zien.

De olifanten zijn op grote schaal, verspreid over een uitgestrekt gebied, uitgemoord door stropers. Deze schaal is ongekend en hebben de natuurbeschermers nog nooit eerder meegemaakt, dit meldt de Zuid-Afrikaanse BBC.

Mike Chase en het vliegtuig waarmee hij onderzoek doet ©Elephants Without Borders

Schokkende beelden

De gigantische toename in het aantal dood aangetroffen olifanten lijkt een gevolg te zijn van een besluit van de Botswaanse regering door hun anti-stroperseenheid niet langer te bewapenen. Het land in het zuiden van Afrika biedt een leefomgeving aan de grootste olifantenpopulatie ter wereld. Olifanten zijn echter een geliefd doelwit van illegale stropers die met de slagtanden van de dieren op de zwarte markt erg veel geld kunnen verdienen.

In totaal zijn er op de luchtfoto’s 87 dode olifanten in beeld gebracht die allemaal in de voorbije twee weken om het leven zijn gekomen „Ik ben geschokt en ontstemd. Deze grote schaal van olifantenstroperij is de grootste die we ooit in Afrika tot nu toe hebben gezien”, vertelt Dr Mike Chase van Elephants Without Borders aan de BBC.

Botswana had altijd de reputatie om stroperij keihard aan te pakken en heeft in tegenstelling tot veel andere landen in het verleden nooit te maken gehad met grote afnames van de olifantenpopulatie. Het land werd altijd gezien als de veilige haven voor olifanten, kuddes uit Angola, Namibië en Zambia zouden allemaal naar Botswana trekken om gevaar te ontlopen. In het land leven naar schatting 130.000 Afrikaanse olifanten.

Een dood dier ontdaan van slagtanden ©Elephants Without Borders

Overheid

Deze recente slachtpartijen lijken een direct gevolg te zijn van het ontwapenen van de anti-stroperijeenheden van de Botswaanse overheid. „Deskundigen waarschuwden ons voor de toenemende aanwezigheid van stropers en toch besloot de regering om ze niet langer te bewapenen. Hierdoor hebben de illegale jagers vrij spel en richten zij hun geweren op Botswana. Dit land heeft de grootste olifantenpopulatie op de planeet en het lijkt nu wel een open jachtseizoen hier. Er moet nu actie worden ondernomen,” vertelt een ontstemde Chase aan de BBC.

Naar alle waarschijnlijkheid zijn er nog meer olifanten om het leven gekomen, de Wildlife Aerial Survey, die de luchtfoto’s naar buiten bracht, is nog maar op de helft van zijn tocht. Het onderzoeksgebied is bijzonder uitgestrekt en onderverdeeld in sectoren, het vliegtuigje gaat als een soort van grasmaaier over het gebied heen om er zeker van te zijn dat er niks wordt gemist.

Een groot deel van de olifanten zou ‘vers’ zijn. Dit betekent dat ze omgekomen zijn in de afgelopen twee weken. „De Botswaanse overheid moet direct ingrijpen en de dreiging serieus nemen. Niet alleen de dierenlevens maar ook de reputatie van het land als toeristische bestemming staat op het spel," aldus Chase.

Reageer op artikel:
Stropers slachten bijna 90 Botswaanse olifanten af
Sluiten