Imre Himmelbauer
Imre Himmelbauer Tech 3 sep 2018 / 16:29 uur

Iedereen wil een technische opleiding doen

De opleidingen aan de technische universiteiten in Nederland worden razendsnel steeds populairder. De TU’s klagen dat ze het snel groeiende aantal studenten niet aan kunnen en maatregelen moeten nemen om de kwaliteit van het onderwijs te bewaken.

Jan Mengelers, bestuursvoorzitter van de technische universiteit in Eindhoven, zegt bijvoorbeeld dat het aantal studies met een numerus fixus volgend jaar groeit naar zeven of acht. Nu zijn er nog maar vier studies met een beperkte instroom van studenten. Daar komen werktuigbouwkunde, bouwkunde en mogelijk ook wiskunde bij, zegt Mengelers.

Shell en Philips

Ook de TU Delft klaagt dat het de vraag van bedrijven als Shell en Philips naar afgestudeerde technici moeilijk aankan. „We moeten zeggen: de deur zit dicht. We kunnen niet nog meer mensen in de collegezalen en practicumruimtes proppen. Onze medewerkers werken zich helemaal te pletter, de rek is eruit”, aldus bestuursvoorzitter Tim van der Hagen tegen het FD.

Jos de Jonge, onderzoeker van het Rathenau Instituut, zegt tegen de eerdergenoemde krant dat de financiering van de overheid achterblijft ten opzichte van de groei van de universiteiten. De TU Eindhoven zegt bijvoorbeeld dat het 50 miljoen euro extra nodig heeft. Toch durft Mengelers niet te hard te klagen: „Het is een plezierige pijn, het is fijn dat een techniekopleiding weer als leuk ervaren wordt."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Iedereen wil een technische opleiding doen
Sluiten