Daisy Heyer
Daisy Heyer Nieuws 26 sep 2018
Leestijd: 1 minuut

Politie heeft ‘geen tijd’ voor plannen kabinet

Leuk al die nieuwe plannen van het kabinet, maar de politie heeft helemaal niet genoeg mankracht om al die nieuwe plannen en speerpunten uit te voeren. Dat melden de politiebonden, die dat deden naar aanleiding van het plan om vanaf juli 2019 een telefoonverbod voor alle weggebruikers in te voeren.

meer mankracht

Het wetsvoorstel verbiedt het gebruik van een mobiel elektronisch apparaat tijdens het besturen van een voertuig. Het gaat hierbij dus om bijvoorbeeld fietsers of bromfietsen, ‘appen’ in de auto is namelijk al verboden. En om dat allemaal te kunnen controleren, zal de politie veel meer mankracht moeten hebben.

„We horen vanuit Den Haag de ene prioriteit na de andere. Laatst ging het over fraude, we moeten harder optreden tegen geweld tegen homo’s. Het is allemaal noodzakelijk, maar we zien er aan mankracht niets voor terugkomen", zegt Jan Struijs van de Nationale Politiebond op Radio 1.

ongeloofwaardig

„Door dit soort maatregelen aan te kondigen zonder agenten om ze te handhaven, maakt de overheid zich ongeloofwaardig, aldus Struijs: „We merken nu al dat we nauwelijks meer verkeersfuiken kunnen organiseren om de huidige verkeersregels te controleren."

De politiebonden vinden het niet kunnen handhaven van nieuwe wetten extreem vervelend. Ze klagen al veel langer over de grote werkdruk en dat het lijkt alsof Den Haag hun klachten niet serieus neemt. „Het zijn kleine dingetjes, horen we elke keer. Maar tien kleine dingetjes maken één hele grote. Die speling hebben we al jaren niet meer. Als er regels worden doorgevoerd die vervolgens niet kunnen worden gehandhaafd, tast dat ook het gezag van agenten aan", aldus Struijs.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.