Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 15 sep 2018 / 11:49 uur

‘Lelystad Airport is cruciaal, maar groei matigen’

Lelystad Airport is een hoofdpijndossier aan het worden, vooral omdat omwonenden het absoluut niet eens zijn met de uitbreiding van de luchthaven. Toch heeft Schiphol-topman Dick Benschop geen andere optie.

Groei remmen

De groei van tienduizend vluchten per jaar is voor de Amsterdamse luchthaven immers niet meer te behappen, zo geeft hij te kennen tegenover Het Parool. Hij geeft echter ook toe dat de groei geremd moet worden.

,,We moeten, met de luchtvaartmaatschappijen, een plan maken waarin we een veel gematigder groeipad kiezen en zelf kieskeuriger omgaan met nieuwe bestemmingen en verbindingen", aldus Benschop.

,,Laten we nou eens niet per se aan de vraag voldoen, maar ons afvragen hoeveel groei er ­nodig is om balans te houden tussen het behoud van ons netwerk, de leefbaarheid in de omgeving en duurzaamheid", zo stelt hij. ,,Tienduizend vluchten op Lelystad zijn zo enorm belangrijk voor het verlichten van de problemen hier. Dan kan je de groei van Lelystad aftrekken van de groei op Schiphol en maak je werkelijk stappen."

Niet te begrijpen

Eerder dit jaar werd de uitbreiding van Lelystad Airport met minimaal een jaar uitgesteld wegens protesten van bewoners. ,,Als je rondom Schiphol woont, is de overlast waar Overijssel bang voor is niet helemaal te begrijpen. Je praat de eerste jaren over tien vluchten per dag. Maar als je in Overijssel woont, kijk je er natuurlijk heel anders naar."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Lelystad Airport is cruciaal, maar groei matigen’
Sluiten