Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 15 sep 2018 / 12:44 uur

Hulp Amerikaanse overheid schoot tekort na Maria

Het oosten van de Verenigde Staten wapent zich deze week tegen de orkaan Florence, maar het ging ook heel veel over een van de orkanen die vorig jaar door het Atlantische gebied raasde.

Dat kwam onder andere door president Donald Trump. Hij reageerde op het bericht dat orkaan Maria op Puerto Rico tot drieduizend doden had geleid. „Onzin!", zo luidde zo reactie. „Toen ik net na de orkaan op Puerto Rico was, waren berichten over zes tot achttien doden." Het verhoogde dodenaantal zou een truc zijn van de Democraten om hem zwart te maken.

De maanden na Maria

Hoewel het vrij duidelijk is dat dat niet waar is, besloot het AP uit te zoeken hoe de gang van zaken precies verliep op het eiland in de maanden na de orkaan. Dat is immers de periode waarin het dodenaantal zover op is gelopen.

Gehandicapten en ouderen konden voor hun problemen niet meer in ziekenhuizen terecht en moesten ze zelfs verlaten. In de ziekenhuizen was er een flink te kort aan zuurstof en mensen met onder andere longontstekingen en nierinfecties konden niet of amper geholpen worden. De lokale ambtenaren stellen regelmatig de situatie te hebben aangekaart bij de hogere instanties aan het vaste land en hoopten met spoed geholpen te kunnen worden, maar dat verzoek werd afgeslagen.

Schrijnende voorbeelden

Er zijn schrijnende voorbeelden van sterfgevallen. Zo pleegde een man zelfmoord, nadat hij geen medicijnen meer kon krijgen om zijn psychoses onder controle te houden. Een vrouw werd ziek door vervuild water, waarna het te lang duurde alvorens ze in een ziekenhuis terecht kon. Het was te laat.

Maria Gonzalez Munoz moest dertig dagen voor haar zus zorgen in haar huis waar de stroom was uitgevallen. Toen haar zus eindelijk ergens terecht kon, was het ook al veel te laat en overleed ze. „Er was niemand die navraag deed over hoe het met ons ging. Niemand van de overheid."

Ongelooflijk succesvol

Dergelijke verklaringen van bewoners stroken met de uitspraken van Trump, die stelde dat hij en zijn regering de situatie op Puerto Rico ‘ongelooflijk succesvol’ hadden afgerond.

De overheidsorganisatie Federal Emergency Management Agency (FEMA) stelde in haar onderzoek na afloop ook dat het op sommige gebieden zwaar tekort is gekomen. De hoeveelheid voedsel en water die nodig was is door FEMA zelf zwaar onderschat en ook dat het moeilijker was dan gedacht om benodigdheden naar Puerto Rico te vervoeren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hulp Amerikaanse overheid schoot tekort na Maria
Sluiten