Sarah Sitanala
Sarah Sitanala Nieuws 13 sep 2018 / 12:19 uur

Heeft campagne tegen appen achter stuur wel effect?

Een langdurige campagne moet het gebruik van smartphones op de fiets of achter het stuur drastisch terugdringen. Gisteren werden de plannen hiervoor bekend gemaakt.

Hoewel het merendeel van de weggebruikers beseft dat telefoongebruik in het verkeer gevaarlijk is, doen we het toch. Of zo’n campagne met spotjes op radio, televisie, social media en in bioscopen hier op korte termijn verandering in kan brengen, kunnen onze zuiderburen goed vertellen.

Zuiderburen

In België lanceerde de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) in oktober 2017 namelijk eenzelfde soort campagne. Naast rijden onder invloed was het gebruik van de smartphone achter het stuur daar een belangrijk thema voor het vergroten van de verkeersveiligheid.

Volgens Stijn Dhondt van de VSV is de campagne voorzichtig positief te noemen. Zo was er een afname te zien in het veelvuldig gebruik van de smartphone achter het stuur door de risicogroep (25-34 jaar), van ‘regelmatig’ naar ‘af en toe’.

Dhondt: „Ook gaven meer bestuurders aan bij de eerstvolgende rit hun telefoon buiten handbereik te zullen leggen en was het aantal bestuurders dat dacht hun telefoon bij de hand te zullen nemen afgenomen.”

Botsing

De Belgische campagne heeft tot nu toe dus zijn werk gedaan. Al vreest Anna Boet dat een dergelijke campagne nooit echt een eind aan het gebruik van smartphones achter het stuur zal maken. Boet (28) ondervond twee jaar geleden samen met haar moeder en zus hoe het is om te worden aangereden door iemand die achter het stuur aan het appen is.

„We reden op de snelweg richting een file en op het moment dat mijn moeder het knopje van de alarmlichten wilt indrukken, ziet ze de auto achter ons met volle snelheid op ons afkomen. Het meisje zat op haar telefoon en zag dus niet dat er voor haar een file ontstond.”

Boet werd samen met haar moeder en zus tussen twee vrachtwagens door geslingerd. Wonder boven wonder raakte niemand gewond. Boet beseft dat ze heel veel geluk hebben gehad. „Het meisje was heel erg geschrokken, en ik snap dat ze het niet zo bedoelde, maar het was gewoon ongelooflijk stom van haar. Voor mij is telefoongebruik achter het stuur gelijk aan dronken rijden.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Heeft campagne tegen appen achter stuur wel effect?
Sluiten