Metro
Metro Nieuws 12 sep 2018 / 13:15 uur

Europees Parlement straft Hongarije om beleid Orban

Het Europees Parlement maakt zich grote zorgen over de recente ontwikkelingen in Hongarije. Een grote meerderheid heeft woensdagmiddag ingestemd met het in gang zetten van de ‘zwaarste strafprocedure’ tegen het Midden Europese land. Zij stellen dat de Hongaarse regering onder premier Viktor Orban een systematische bedreiging is voor Europese waarden.

Europese straf

Het stemde in met de conclusies van rapporteur Judith Sargentini (GroenLinks) dat de regering van premier Viktor Orban al sinds 2010 maatregelen treft die de rechtsstaat en democratie uithollen. De Hongaarse premier heeft in deze periode veel macht naar zich toegetrokken en vertoont volgens critici kenmerken van een dictator.

Het parlement roept nu de lidstaten op het zogenoemde artikel 7 van het EU-verdrag voor Hongarije in te roepen. Daardoor kan het land uiteindelijk het stemrecht in de ministerraden worden ontnomen, maar daarover moeten alle EU-landen het eens worden. „Het is nu aan regeringsleiders om hun verantwoordelijkheid te nemen en niet langer toe te kijken hoe de rechtsstaat wordt stukgemaakt. Het gaat hier om de rechten van de Hongaarse burgers”, aldus Sargentini.

Van cruciaal belang was voor de maatregel was de positie van de Europese Volkspartij (EVP), de fractie van christendemocraten waarbij Orbans partij Fidesz is aangesloten, net als het CDA. De Hongaarse partij wordt naar verwachting geschorst als lid van de EVP, met als gevolg hen het stemrecht in de ministerraden wordt ontnomen. Omdat het een behoorlijk ingrijpende beslissing is, moet de sanctie ook nog worden goedgekeurd door de lidstaten.

Orban zelf is kwaad over deze beslissing, hij vindt dat dat het parlement Hongarije beledigt. Op YouTube plaatste hij dinsdag een speech waarin hij zijn ongenoegen over het Europees Parlement toelicht.

Viktor Orban

De Hongaarse premier Viktor Orban kwam in 2010 aan de macht en is sindsdien bezig om het land naar zijn hand te zetten. Zo ontsloeg hij vele ambtenaren en hervormde hij het kiesstelsel onder het mom van een bezuinigingsmaatregel. Zijn partij Fidesz heeft na de verkiezingen van 2014 133 van de 199 zetels in het Hongaarse parlement. Met deze tweederde meerderheid kan de premier grondwetswijzigingen doorvoeren en hier maakt hij dan ook dankbaar gebruik van.

De baas van de Fidesz-partij liet tijdens de grote migrantencrisis van 2015 een hek van vier meter hoog en 175 kilometer lang langs de grens met Servië bouwen. Dit tot grote verontwaardiging van mensenrechtenorganisaties. Het hek was volgens Orban nodig om het land te beschermen voor ‘schadelijke Islamitische invloeden’.

Orban beperkte de macht van het Hooggerechtshof en bemoeide zich met de benoeming van rechters. De vrije pers is aan banden gelegd en er werd een lijst gepubliceerd met daarop 200 journalisten die een bedreiging voor Hongarije zouden vormden. Begin augustus kwam een kritische tv-zender in handen van een bevriende zakenman en sindsdien is de berichtgeving over de premier daar louter lyrisch. Orban heeft verder een steeds grotere vinger in de pap gekregen bij de Hongaarse centrale bank en op universiteiten.

Ondanks alle kritiek heeft hij ook veel trouwe aanhangers. Niet alleen in eigen land, maar ook in Nederland. Onder meer partijleider Thierry Baudet van het Forum voor Democratie heeft er geen geheim van gemaakt dat hij een groot fan is van het beleid van Viktor Orban. Ook leden van Vlaamse jongerenbeweging Schild & Vrienden, die vorige week groot in het nieuws kwamen na onthullingen van een VRT-journalist, lieten zich portretteren met de Hongaarse premier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Europees Parlement straft Hongarije om beleid Orban
Sluiten