Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 12 sep 2018
Leestijd: 2 minuten

Make-up artiest bedreigd om ‘racistische’ visagie

Visagiste Annemieke Tip heeft met haar deelname aan de Make-up Awards 2018 de woede van veel mensen op sociale media op de hals gehaald.

De inzending van Tip zou racistisch zijn en de moeder uit Hoofddorp kreeg telefoontjes en berichten van vreemden met onder meer de onheilspellende boodschap dat ‘ze haar kinderen iets aan zouden doen’, aldus NH Nieuws.

Racisme of kunst? ©Annemieke Tip

Blackfacing

Tip is enorm geschrokken van alle heftige reacties en stelt absoluut geen racistische intenties gehad te hebben toen ze haar model opmaakte. De inzending van de visagiste is een wit model die deels donker is geschminkt. Haar deelname werd beloond met een plekje in de finale samen met zeven andere kandidaten.

Daarna brak de hel los. Volgens de critici is dit een vorm van blackfacing. Een term met een zeer negatieve lading met zijn oorsprong in de Verenigde Staten. Blackface is een racistische karikatuur van een zwart persoon die vroeger op clowneske wijze werd gespeeld in theaters. De inzending van Tip zou de zwarte gemeenschap kwetsen. Bovendien zouden de touwen om de nek van het model verwijzen naar de slavernij.

De visagiste, met een Indonesische achtergrond, is zich van geen kwaad bewust. Haar intentie was om het accent op de ogen van het model te leggen door met sterke contrasten en schaduwen te werken. „In de make-up-wereld wordt de kleur bruin vrij vaak gebruikt om schaduw te accentueren. De ruwe touwen om de hals matchen volgens de artiest goed bij de zachte kleurige stoffen van haar kleding,” vertelde ze aan NH Nieuws.

De acht finalisten van de Make-Up Award 2018 ©Facebook, Make-Up Award

Aangifte

Op Facebook stroomden tientallen haatreacties binnen en er ontstond een zeer hevige discussie over de al dan niet racistische uiting. Ook activisten uit de Verenigde Staten uitten hun ongenoegen over de afbeelding. Naast een hoop kritiek, nemen er ook veel mensen het juist voor haar op.

De visagiste kreeg telefoontjes van vreemden met de boodschap dat ze haar kinderen iets aan zouden doen als ze zich niet terug zou trekken uit de wedstrijd. Toen ze hier aangifte van deed bij de politie kreeg werd ze opnieuw gebeld door een onbekende die vertelde dat hij haar bij het bureau gezien heeft.

Naar aanleiding van de bedreigingen, heeft Tip getwijfeld om gehoor te geven aan haar bedreigers en zich terug te trekken. Toch besloot ze door te zetten omdat zij meent dat haar inzending geen racisme is maar kunst. „Kunstenaars moeten hun dingen kunnen doen zonder dat ze zich geremd voelen. Ik merk dat er steeds meer beperkingen in komen en hoop dat daar verandering in komt."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.