Laura van Horik
Laura van Horik Nieuws 10 sep 2018
Leestijd: 4 minuten

De gifmeerfoto van Rein waarbij niéts fout mag gaan

Voor één extreme en nooit eerder geschoten foto naar Lake Natron in Tanzania: de zoektocht naar het onwaarschijnlijke op dit gifmeer gaat voor fotograaf Rein Rijke van Zout Fotografie in Utrecht en zijn helpende hand, professioneel kitesurfer Roderick Pijls, bijna beginnen.

Waanzinnige verhalen

Al maanden zijn Rijke en Pijls bezig met de voorbereidingen op het avontuur. Rijke fotografeert kitesurfer Pijls deze maand namelijk surfend over een gifmeer in Tanzania. Dit is een samenwerking met het bedrijf Asus (laptops en smartphones), dat op zoek is naar waanzinnige verhalen. De mannen hebben zich voor het project inmiddels helemaal ‘ondergedompeld’ in Lake Natron. Alles hebben ze uitgezocht, vertelt Rijke. ,,We zijn goed voorbereid. Vooral om de warmte maakten we ons zorgen: het water kan zo’n 60 graden zijn. Dat is veel gevaarlijker dan ik van tevoren had verwacht.” Voor Pijls is dan ook een speciaal pak ontworpen, zodat hij beschermd wordt tegen het warme water en giftige stoffen. Bij de brandweer hebben de partners informatie gekregen over de giftige stoffen en een arts heeft ze ingelicht over wat ze moeten doen om de schade te beperken als het lichaam ermee in aanraking komt. ,,Ik zal heel eerlijk zijn”, zegt Rijke. ,,Eigenlijk moet er gewoon niets fout gaan.”

De gifmeerfoto van Rein waarbij niéts fout mag gaan
Een meer dat Rein Rijke dichterbij huis vastlegde: het Roze Meer op Texel.

Onzekerheid

Ondanks dat dit alles dus niet zonder risico is, schrikt het de mannen niet af. ,,We gaan er niet blind in en weten nu alles over het fysieke gedeelte en gevaar, maar over de rest kunnen we niet veel zeggen. Dat brengt onzekerheid met zich mee, maar is juist een mooie factor van deze reis. Ik zoek graag grenzen op.” Met de verkregen informatie, het pak, douches zodat Pijls zich na het surfen kan afspoelen, een speciaal ontworpen surfplank, vliegers en ter plekke een gids, zijn vrijwel alle voorbereidingen getroffen. Verder is het een kwestie van afwachten. ,,Het zou natuurlijk mooi zijn als ik op dag één al de perfecte foto maak, maar het kan ook zijn dat er geen wind staat, het regent of er een zandstorm is. We moeten dáár op zoek naar de mooiste plek en wachten op de beste omstandigheden. Alleen al daar komen is een uitdaging”, zo zegt Rijke.

Hier zie je Rein Rijke en Roderick Pijls in voorbereiding.

Foto met een drone

Samen met de ZenFone 5 en Zenbook Pro van Asus en een hoop andere apparatuur vertrekken de mannen naar Afrika. Rijke: ,,De telefoon is superhandig voor fotografen, want je kunt van alles handmatig instellen en hebt veel controle over de camera. Dat vind ik te gek.” De telefoon gebruikt hij dan ook voor de foto, die hij zal maken met een drone. ,,Voor het beeld is het handig om te vliegen met de telefoon. Vervolgens gebruik ik de laptop om direct te kijken of de foto goed genoeg is. Op de Zenbook Pro kan ik ook onwijs snel foto’s en video’s bewerken, dus dat is sowieso mooi meegenomen.” Over het hele avontuur rondom het gifmeer wordt daarnaast een documentaire gemaakt.

De gifmeerfoto van Rein waarbij niéts fout mag gaan
Een 'kiteboarder' op Aruba, ook van Rein Rijke.

Spanning

De grootste angst van de fotograaf? ,,Dat het meer niet zo rood of mooi is als ik voor ogen heb en dat de foto dus niet lukt. Dat zou een nachtmerrie zijn en daar wil ik maar niet te veel aan denken. Maar ja, ik heb het niet in de hand.” En spanning? Spanning heeft hij meer voor Roderick Pijls dan voor zichzelf. ,,Ik kijk enorm uit naar onze samenwerking, maar Roderick is natuurlijk de gek die het moet gaan doen, haha. Hoe dan ook vertrouw ik er blind op dat hij dit kan. Toch ben ik blij als de foto is gemaakt en ik de wereld kan laten zien hoe mooi het is om zo’n uniek plaatje in de natuur te schieten. Het vastleggen van iemand die daar eigenlijk niet hoort en het onmogelijke opzoeken, vind ik heel gaaf”, aldus Rijke.

De gifmeerfoto van Rein waarbij niéts fout mag gaan
Rein Rijke fotografeert regelmatig adembenemende (ijsklim)tochten in de bergen.

De kitesurfer

Professioneel kitesurfer Roderick Pijls, één van de beste surfers ter wereld en volgens Rijke ‘iemand van wereldklasse’, gaat het avontuur met de fotograaf aan. Surfen is zijn lust en leven. Op verschillende plekken in de wereld nam hij al deel aan wereldkampioenschappen kitesurfen. Hoewel hij nooit eerder zoiets extreems heeft gedaan, zei hij meteen ‘ja’ toen de fotograaf hem vroeg mee te werken. Het is dan ook echt een project van hen samen geworden.

In samenwerking met Asus

Reageer op artikel:
De gifmeerfoto van Rein waarbij niéts fout mag gaan
Sluiten