Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 8 sep 2018 / 13:43 uur

Armeense tieners Lili en Howick mogen toch blijven

De Armeense tieners Lili (12) en Howick (13) mogen toch in Nederland blijven, meldt NOS. Staatssecretaris Harbers (VVD) heeft zijn discretionaire bevoegdheid gebruikt om van de regels af te wijken, zodat de kinderen niet worden uitgezet naar Armenië.

De twee kinderen verdwenen vannacht "plotseling" uit het huis van hun grootouders in Wijchen. Ze zouden zaterdagochtend worden uitgezet. Zaterdagmiddag zijn ze teruggevonden. Waar ze zijn aangetroffen is niet bekend.

Ze zouden zaterdag op het vliegtuig worden gezet naar Armenië, maar zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag weggelopen vanaf een adres in het Gelderse Wijchen. Zij waren op dat moment volgens de politie bij hun grootouders om van hen afscheid te nemen. Ze zijn volgens de woordvoerster van de politie vanaf dit adres te voet vertrokken.

Veiligheid en welzijn

,,In de zaak van de kinderen Lili en Howick heeft de Nederlandse overheid samen met de Armeense autoriteiten alles gedaan wat mocht worden verwacht om een solide opvang in Armenië te regelen. Armenië is een veilig land waar de kinderen met hun moeder kunnen worden herenigd”, aldus het ministerie. ,,Maar actuele ontwikkelingen die zich in deze zaak de afgelopen uren hebben voorgedaan hebben er echter toe geleid dat het welzijn en de veiligheid van de kinderen niet meer voldoende kunnen worden gewaarborgd. De staatssecretaris heeft daarom, alles overwegend, besloten dat de kinderen in Nederland mogen blijven. De betrokken instanties doen er alles aan om te weten te komen of de kinderen nu veilig zijn en waar zij zijn.”

Draagvlak

Harbers zei gisteren nog dat de twee zouden worden uitgezet. Hij zag toen geen reden om dat te veranderen. Ook premier Rutte zei in zijn wekelijkse persconferentie dat er geen uitzondering gemaakt zou worden omdat anders het draagvlak voor het asielbeleid verdwijnt.

Echter overheerst in de Tweede Kamer nu toch ook opluchting over het nieuws dat Lili en Howick toch in Nederland mogen blijven. Het besluit van staatssecretaris Harbers kan bijna Kamerbreed op instemming rekenen. ,,Eindelijk! De boodschap die heel Nederland al dagen roept, is overgekomen. Lili en Howick blijven thuis”, twittert GroenLinks-leider Jesse Klaver. ,,Toch nog een hart”, aldus Kamerlid Corrie van Brenk van 50PLUS.

Ook bij de coalitiepartijen vindt de staatssecretaris steun. ,,Soms moet je zacht zijn”, vindt Michel Rog (CDA). ,,Blij dat Harbers alsnog zijn discretionaire bevoegdheid heeft gebruikt.” D66-leider Alexander Pechtold is eveneens verheugd. ,,Het welzijn van de kinderen dreigde vandaag in gevaar te raken, dat staat uiteindelijk voorop.”

Geprocedeerd

,,Fantastisch nieuws!”, zegt Patricia Scholtes, de advocate die de belangen van de kinderen behartigt. De kinderen en hun moeder hebben jaren geprocedeerd om hier te mogen blijven. Vorige maand bepaalde de Raad van State, de hoogste bestuursrechter, definitief dat de kinderen terug moesten naar Armenië. Hun moeder was vorig jaar al terug naar Armenië.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Armeense tieners Lili en Howick mogen toch blijven
Sluiten