Bregje Simons
Bregje Simons Nieuws 8 sep 2018
Leestijd: 2 minuten

Liet Donald Trump foto’s van inauguratie saboteren?

Recent uitgebrachte documenten over de inauguratie van president Trump tonen aan dat een regeringsfotograaf onderzoekers heeft verteld dat hij opzettelijk foto’s van de inauguratie van Donald Trump bijsneed om de vele lege ruimte te verwijderen en het publiek groter te laten lijken.

Het detail werd onthuld in onderzoeksrapporten die door de inspecteur-generaal van de Amerikaanse afdeling aan de Guardian werden vrijgegeven onder de Freedom of Information Act. Ze werpen een nieuw licht op de eerste zelf-toegebrachte crisis van het presidentschap van Trump, toen zijn Witte Huis beweerde dat hij het grootste inhuldigingspubliek ooit had aangetrokken.

Foto: CNN

Flatterende foto’s

Trump zei toen dat de beelden van het evenement niet strookten met het aantal mensen dat hij vanaf het podium zag. Zijn toenmalige perssecretaris, Sean Spicer, verzamelde de verslaggevers de volgende avond en beweerde dat dit het grootste publiek in de geschiedenis was dat ooit getuige was geweest van een inauguratieperiode.

De records detailleerden een dag na de inauguratie een telefoongesprek tussen de National Park Service (NPS) op in de vroege ochtend tussen Trump en de waarnemend NPS directeur, Michael Reynolds. Ze beweren ook dat Spicer die dag herhaaldelijk NPS-functionarissen riep om de meer flatterende foto’s na te streven.

https://www.youtube.com/watch?v=xsQ2QqPm2Oo

Enkel aannames?

CNN verklaart dat Trump de ochtend na de inauguratie om foto’s heeft gevraagd, dat verzoek werd doorgestuurd naar meerdere afdelingsstafmedewerkers, inclusief een niet bij naam genoemde communicatiemedewerker, die zei dat haar werd verteld dat Trump de foto’s wilde zien die NPS had van de inhuldiging. Ze verklaarde ”dat ze de indruk kreeg dat president Trump foto’s wilde zien die meer toeschouwers in de menigte leken te verbeelden.” Ze zei dat de foto’s die de publieke media hadden uitgebracht, brede hoeken hadden en veel lege gebieden vertoonden. Ze ging ervan uit dat de foto’s, waar het Witte Huis om vroeg, moesten worden bijgesneden om meer van de aanwezigen te laten zien tijdens het evenement. Volgens haar zou het Witte Huis er niet specifiek om hebben gevraagd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.