Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 13 sep 2018
Leestijd: 1 minuut

Aanslagpleger Amsterdam CS blijft langer vastzitten

De negentienjarige verdachte van de aanslag op Amsterdam Centraal Station blijft negentig dagen langer vast zitten. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank Amsterdam beslist.

Cartoonwedstrijd

Jawed S. stak op 31 augustus in op twee Amerikaanse toeristen. Hij handelde daarbij met een terroristisch motief. Reden voor de aanslag, zo blijkt uit verhoor, was onder andere de cartoonwedstrijd van Geert Wilders. Dat terwijl de verdachte in eerste instantie zei niets te weten van een cartoonwedstrijd. S. voelde zich diep beledigd door Geert Wilders, vanwege een video met cartoons over Mohammed die de PVV-leider een tijd geleden plaatste. S. leek niet op de hoogte van het niet doorgaan van de cartoonwedstrijd, voordat hij op mensen in begon te steken.

Agenten hadden de man al in het vizier, voordat hij toesloeg. Daardoor is volgens hoofdcommissaris Pieter Jaap Aalbersberg voorkomen dat S. nog meer slachtoffers kon maken. De agenten maakten gebruik van Predictive Profiling, een methode waarbij opvallend gedrag in mensenmassa’s herkend wordt.

Willekeurig

De verdachte zou vrijdagmorgen kort voor het middaguur met een internationale trein vanuit Duitsland zijn aangekomen op het Centraal station van Amsterdam, meldt het OM. Om kwart over twaalf steekt Jawed S, een Afghaanse man met een Duitse verblijfsvergunning, twee Amerikaanse toeristen neer. „Hij heeft, zo heeft hij verklaard, de slachtoffers willekeurig gekozen, hij wist niet dat het Amerikaanse toeristen waren."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.