Anne Kersten
Anne Kersten Nieuws 2 sep 2018

15-jarige spijbelt voor aandacht klimaatcrisis

De Zweedse Greta Thunberg is aan het staken. Al twee weken gaat ze niet naar school, in een poging aandacht te krijgen voor de klimaatverandering. Ze is van mening dat de Zweedse politiek er te weinig aan doet, schrijft The Guardian.

Niet luisteren

De 15-jarige vroeg zich af waarom ze moeite zou doen iets te leren op school, wanneer de politiek geen aandacht heeft voor de feiten. Als de politiek niet luistert naar feiten en de wetenschap, waarom zou zij dat dan wel moeten doen, stelt Thunberg. En nu zit ze buiten het Zweedse parlement en blijft ze daar ook zitten tot 9 september. Dan vinden de Zweedse parlementsverkiezingen plaats.

Zweden heeft deze zomer last van hittegolven en branden, het is de heetste zomer in meer dan tweehonderd jaar. Volgens Thunberg is daar te weinig aandacht voor. Ze deelt pamfletten uit met daarop de tekst ‘Ik doe dit omdat jullie, volwassenen, mijn toekomst verpesten’.

Prioriteit

„Niemand doet iets aan de klimaatcrisis", vertelt Thunberg aan The Guardian. „Het is mijn morele verantwoordelijkheid te doen wat ik kan. Ik wil dat de politiek de klimaatkwestie prioriteit geeft. Focus op het klimaat en behandel het als een crisis."

Zweden kwam eerder dit jaar met het ambitieuze plan om in 2045 klimaatneutraal te zijn, maar dat is volgens het 15-jarige meisje te laat. „Het moet sneller."

Niet alleen

Thunberg staat er niet alleen voor, een van haar leraren heeft zich bij haar gevoegd. Hij verwacht zijn baan te verliezen door de staking, maar staat toch iedere dag naast Thunberg. „We gaan richting een catastrofe en dit is de enige manier om daar aandacht voor te krijgen", zegt de 26-jarige Benjamin Wagner.

Of de Zweedse politiek naar Thunberg gaat luisteren is nog de vraag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
15-jarige spijbelt voor aandacht klimaatcrisis
Sluiten