Metro
Metro Nieuws 2 sep 2018 / 12:52 uur

Geen problemen bij bezoek Wilders aan Antwerpen

Het bezoek van Geert Wilders aan Antwerpen is kalm verlopen. De veiligheidsmaatregelen rond de afspraak met Filip Dewinter, leider van het extreemrechtse Vlaams Belang, waren aangescherpt na de commotie rondom Wilders’ cartoonwedstrijd.

Politie aanwezig

De politie was massaal aanwezig tijdens het bezoek en het Orgaan voor de Coördinatie van de Analyse van de Dreiging (OCAD) had speciaal voor het bezoek het dreigingsniveau in Antwerpen van twee naar drie verhoogd. Er was uiteindelijk één eenzame actievoerder met het bord ‘Antwerpen is van iedereen’. De actievoerder werd op afstand gehouden.

Geen problemen bij bezoek Wilders aan Antwerpen
Kaas en haring wordt genuttigd / ANP

Wilder en Dewinter hapten samen op de Vogelenmarkt in Antwerpen een Hollandse haring en kaas weg. De PVV-leider was uitgenodigd om de verkiezingscampagne van het Vlaams Belang te steunen, half oktober zijn er namelijk gemeenteraadsverkiezingen in België. Zowel Dewinter als Wilders hielden een toespraak.

Stad van Nederland

Dewinter noemde Wilders in zijn toespraak „het symbool van de vrijheidsstrijd tegen de islamisering". Als het leider van Vlaams Belang ligt, moet „Antwerpen de meest zuidelijke stad van de Nederlanden zijn, niet de meest noordelijke van de Islam.”

Geert Wilders lag de afgelopen dagen onder vuur om de cartoonwedstrijd die hij wilde organiseren. Daarin zouden spottende prenten over de profeet Mohammed worden gemaakt. De ‘meest spottende’ zou 10.000 dollar (ongeveer 8500 euro) winnen. In Pakistan volgden massale protesten op het nieuws. Afgelopen week werd een man opgepakt die vanwege de wedstrijd een aanslag op Wilders had willen plegen.

De wedstrijd is inmiddels afgeschaft, Wilders zegt dat hij het risico op slachtoffers van islamistisch geweld wil vermijden. De Telegraaf schrijft dat Wilders klaar is met de cartoonwedstrijd, maar op Twitter reageert Wilders met dat er ‘nooit nooit gezegd moet worden’.

Reageer op artikel:
Geen problemen bij bezoek Wilders aan Antwerpen
Sluiten