Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 22 aug 2018
Leestijd: 4 minuten

Wie is de 55-jarige moordverdachte Jos Brech?

Tegen Jos Brech, de man die wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van de 11-jarige Nicky Verstappen in 1998, is een internationaal opsporingsbevel uitgevaardigd. Van de verdachte is sinds 20 februari niks meer vernomen. Hij is als laatste gezien in een chalet in de Franse Vogezen waar hij tevens beheerder was. Deze chalet ligt middenin de Vogezen en heet Old Crow. Er wordt in Frankrijk al maandenlang tevergeefs naar de 55-jarige man gezocht.

De chalet waar de verdachte voor het laatst is gezien ©Old Crow

Bushcraft

Uit diverse bronnen blijkt dat Brech een zogenaamde bushcrafter is die er geregeld op uittrok met vrienden om met minimale middelen te overleven in onherbergzame gebieden. De Veendammer is volgens de politie een expert op dit gebied en kan zich lange tijd zonder enig contact met de buitenwereld of hulpmiddelen in leven houden. Volgens de bushcrafters die het opsporingsbericht verspreidden vertrok Brech de natuur in op 20 februari zonder mobiele telefoon en pinpas maar met een gps-ontvanger.

Het was eind februari uitzonderlijk koud in de Vogezen. Omdat hij een ervaren is in overlevingstechnieken en het gebied goed kent, lijkt dit hem niet perse te hebben gedeerd. Bij temperaturen die konden dalen tot min 20 zou hij zich in hutten of grotten in leven hebben kunnen houden. Brech vertelde dat zijn reis ongeveer drie weken zou gaan duren. Een week voor zijn vertrek haalde hij voor 25 euro boodschappen in een nabij gelegen supermarkt.

Toen hij langer wegbleef dan de bedoeling was, werd zijn vermissing op sociale media gedeeld en aan de politie gemeld.

https://www.youtube.com/watch?v=3DjPE6gsIGw

Vermissing

Volgens de politie heeft de man uitgebreide voorbereidingen getroffen om een lange periode van de radar te verdwijnen. Vermoedelijk is hij op de vlucht geslagen na het grootschalige DNA-verwantschapsonderzoek naar de moord op Nicky Verstappen in de omgeving van zijn woonplaats in Nederland. De passanten werden in oktober opgeroepen om DNA af te staan. Brech heeft deze oproep genegeerd en is rond dezelfde tijd naar het buitenland vertrokken.

Na enige tijd in de Franse Vogezen te verblijven, vertrok hij in februari opnieuw. Op Facebook wordt gesuggereerd dat de verdachte van de moord op Nicky Verstappen in 2018 na zijn vermissing de grens over is gegaan naar Duitsland of naar Spanje. In zijn browse-geschiedenis is te zien dat hij heeft gezocht naar verlaten Spaanse dorpen. De man was vaak op reis in het buitenland en woonde hij bij zijn moeder in het Zuid-Limburgse Simpelveld. Zij overleed in april dit jaar en was al een poosje ernstig ziek.

In april besloten de bevriende bushcrafters de vermissing van Brech te laten ‘escaleren’ door de politie in te schakelen. De survivalvrienden van de verdachte lanceerden een grote zoekactie met de hashtag #findjos en hebben onder meer met speurhonden naar de man gezocht. Dit zonder resultaat.

De meest recente foto van de verdachte ©Facebook

Strafblad

Hoewel Jos Brech nooit is veroordeeld voor een misdrijf, is hij wel betrokken geweest bij een geseponeerde zedenzaak. Hij was eerder werkzaam op een peuterspeelzaal in Brunssum en actief bij scoutingverenigingen in Heerlen en Nuth. In 1998, ten tijde van de vermissing, van de 11-jarige jongen is hij als passant verhoord. Hij was in de buurt van de Brunssummerheide, dit was de plaats waar Nicky Verstappen overleden werd aangetroffen. De destijds 35-jarige man werd aangehouden na de vondst van het lichaam en er werd een proces-verbaal opgemaakt. Hij heeft tweemaal een getuigenverklaring afgelegd, maar is niet eerder als verdachte bestempeld.

Volgens het opsporingsbericht van zijn vrienden is hij ongeveer 1,75 en 1,80 meter lang en is hij in sterke en fitte conditie zonder dat hij er erg sterk uitziet. De man zou tevens actief zijn op meerdere survivalfora en was beheerder van de Old Crow chalet met een aantal anderen. Het Facebookbericht waar zijn vermissing tot in detail werd beschreven is woensdag na de persconferentie offline gehaald.

Groepsvoorzitter Natascha Leclaire van scouting Sint Lucia in Simpelveld benadrukt aan de Limburger dat zij Brech niet kent, maar dat de vereniging wel veel telefoontjes en appjes krijgt van verontruste ouders. “Hij is nooit lid van onze scouting geweest.”

Het setje waarmee dna moest worden afgestaan ©ANP

DNA Match

Omdat de man geen gehoor gaf aan zijn oproep om DNA af te staan, en dit voorjaar als vermist werd opgegeven, zijn er persoonlijke eigendommen van Brech naar het Nederlands Forensisch Instituut gestuurd. Deze eigendommen werden door het onderzoeksteam naast de spullen van het slachtoffer gelegd en dit leverde een honderd procent match op. Naast de directe match gaven ook de sporen van twee verre verwanten van Brech hun DNA af.

Deze ontdekking werd gedaan op 8 juni. Op dat moment veranderde de status van Brech in getuige naar verdachte. De politie is hierop een onderzoek begonnen en stelt alles in het werk om de 55-jarige Limburger aan te houden. Het Openbaar Ministerie gaat er niet vanuit dat hij tijdens zijn tocht om het leven is gekomen en dat hij zich nog steeds ergens in een afgelegen en bosrijke omgeving verschuilt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.