Rosan de Vos
Rosan de Vos Nieuws 22 aug 2018 / 12:04 uur

Spoel je lenzen nooit door de wc om deze reden

Dat plastic slecht is voor het milieu, is je waarschijnlijk niet ontgaan. Toch hebben milieuorganisaties een nieuwe vervuiler in het oog: lenzen. Ze vragen dan ook om ze niet door het toilet te spoelen vanwege de microplastic die het bevat.

Van de één op de vijf Amerikanen die lenzen draagt, gooit gemiddeld twintig procent hun lenzen in het toilet. Zo belandt er elk jaar 24.000 kilo microplastic in de natuur. Dat staat gelijk aan bijna vier olifanten. Rolf Halden van de Arizona State University, die zelf lenzen draagt, schrok zo van dit cijfer, dat hij besloot zijn doctoraat aan het onderwerp te wijden.

Waarom is het schadelijk?

Het hulpmiddel voor de ogen is zo schadelijk voor het milieu vanwege zijn structuur. Door de manier waarop het gemaakt wordt, breekt het in kleine stukjes. Daardoor is hij lastig op te sporen.

Doordat de lenzen zo vaak doorgespoeld worden, komen ze in ons afvalwater terecht en uiteindelijk in de landbouwgrond. Wetenschappers vermoeden dat er per kilo modder, één paar lenzen bij zit.

Halden pleit er dan ook voor dat fabrikanten in de toekomst een richtlijn op de verpakkingen van lenzen zetten, zodat mensen ze niet zomaar door de wc spoelen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Spoel je lenzen nooit door de wc om deze reden
Sluiten