Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 22 aug 2018 / 13:53 uur

Kan een bushcrafter alleen overleven in de natuur?

Jos Brech wordt gezocht voor betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen. De politie gaat ervan uit dat 55-jarige man nog leeft. De man is bushcrafter en beheerst allerlei overlevingstechnieken in de natuur. Maar kan hij dat ook echt? En hoelang kan hij dat volhouden?

Materialen

Bushcrafting is een sport waarbij zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van natuurlijke materialen om te overleven. ,,Maar het is een misverstand dat iemand volledig in staat is te overleven zonder materialen mee te nemen”, zegt een medewerker van de Bushcraftshop in Middelburg.

Brech verdween in februari in de Franse Vogezen en is mogelijk de natuur ingetrokken bij extreem koude temperaturen. ,,Met de juiste uitrusting kun je dan buiten slapen, zeker als je kennis hebt over koude en warme luchtstromen die over de bergen trekken.”

Eetbare planten

De kans is klein dat Brech zonder voorraad is vertrokken. ,,Als man eet je 3000 calorieën per dag, zeker als je in beweging bent. Het is onwaarschijnlijk dat je dat kan verzamelen door alleen besjes en blaadjes te eten.” In de natuur zijn allerlei planten, knollen en noten te vinden die eetbaar zijn. ,,Maar in de winter is dat natuurlijk moeilijker dan als het wat warmer is.”

Bushcrafters nemen vaak ook voedsel mee dat lang een gevuld gevoel geeft en niet te veel plek inneemt, zoals rijst, bonen, linzen en bloem. De medewerker van de gespecialiseerde winkel stelt dat jagen in theorie ook kan. ,,Maar slechts een fractie van de bushcrafters is geïnteresseerd in de jacht. De meesten willen dat niet, want we hebben juist heel veel respect voor de natuur.”

Een zeil

De overlevers verblijven meestal onder een tarp, een zeil dat tussen de bomen wordt gespannen, of in onderkomens die ze in de natuur vinden of maken. ,,Dat is het verschil met kamperen, je slaapt in een open onderkomen en voelt de wind.”

Hij benadrukt dat de sport vooral is bedoeld om plezier te hebben. ,,Je zit samen om een kampvuurtje, snijdt een lepel van hout of vlecht een mandje. Het zijn feitelijk de hele oude vaardigheden van onze voorouders, de jager/verzamelaars.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kan een bushcrafter alleen overleven in de natuur?
Sluiten