Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 29 aug 2018 / 13:19 uur

Wat voor een band heeft Nederland met Pakistan?

Honderden Pakistani hebben zich woensdag aangesloten bij een mars door de hoofdstad Islamabad. Daarbij uiten ze woede over de spotprentenwedstrijd over profeet Mohammed, die Geert Wilders gaat organiseren.

De demonstranten willen dat de diplomatieke banden met Nederland worden verbroken, maar wat en hoe is de relatie eigenlijk tussen ons en het land uit het Midden-Oosten?

Watersnoodramp

De band is een stuk warmer dan je misschien zou denken. Het fundament daarvoor is 65 jaar geleden gelegd tijdens de Watersnoodramp in Zeeland. Destijds verschenen er op tal van plekken in Pakistan pamfletten, waarop opgeroepen werd om bij te dragen om het onder water gelopen Nederland te steunen.

Bij de grote en beroemde sportclub Karachi Gymkhana werd zelfs een manifestatie georganiseerd. ‘Help them.’ Op het plaatje is hoe twee jongetjes met zandzakken een heldhaftige poging doen om het lekken van de dijk te voorkomen. Blijkbaar namen ze het verhaal van ‘de jongen die zijn vinger in de dijk stak’ iets te letterlijk.

Giro 555

In 2010 deed Nederland op zijn beurt een duit in het zakje tijdens grote overstromingen in het zuiden van Pakistan. De Giro 555-actie leverde 27,5 miljoen euro op. Vijf jaar eerder was er ook zo’n actie na hevige aardbevingen in het land.

De provincie Zeeland bedankt Pakistan begin dit jaar nog eens voor haar steun 65 jaar geleden. Onder impuls van de Zeeuwse kerken wordt er geld opgehaald voor verschillende projecten in arme delen van het land.

Aan de goede kant

In 2001 staat Pakistan aan de kant van het westen na de aanslag van 9/11. Ze spreken zich uit tegen de terreurgroepen en worden zodoende een handige uitvalsbasis voor de westerse troepen die jagen op de Taliban en Osama bin Laden. Het leidt tot een bezoek van onder andere premier Wim Kok aan het land in het Midden-Oosten.

Handel

Nederland en Pakistan zijn ook hele goede handelspartners van elkaar. Als je kijkt naar welke landen Pakistan vorig jaar het meest exporteerde, dan staat Nederland op plek acht. Andersom importeren ze ook veel van ons, daar staan we op een veertiende plaats.

Daarbij moet wel aangetekend worden dat de handel van Pakistan in het algemeen zo klein is, dat dit voor Nederlandse begrippen niet om hele schokkende bedragen gaat. Zij zijn een stuk meer afhankelijk van de handel met ons, dan andersom.

Woede om Wilders

Dit is niet de eerste keer dat Wilders voor reuring zorgt in Pakistan. In 2008 ging duizenden vrouwen de straat op naar aanleiding van zijn anti-Koranfilm en de Deense spotprenten van profeet Mohammed. Ook toen werd er van de regering gevraagd om de diplomatieke betrekkingen met Nederland en Denemarken te verbreken.

De woede richtte zich fysiek uiteindelijk vooral op Denemarken. Bij een bomaanslag bij de ambassade in Islamabad kwamen zes mensen om het leven, waaronder één Deen.

Reageer op artikel:
Wat voor een band heeft Nederland met Pakistan?
Sluiten