Jelmer Visser
Jelmer Visser Geld & carrière 29 aug 2018 / 13:00 uur

De meest passief-agressieve zinnen uit de werkmail

Nagenoeg geen enkele hardwerkende Nederlander ontkomt eraan: de zakelijke mail. De zakelijke inbox is een heuse verzamelbak van hoogstaande lectuur waar de vlotte jargontermen, Engelstalige managementclichés en onvolledige antwoorden zonder interpunctie je om de oren vliegen.

Er is nóg een fenomeen dat hoogtij viert in het mailen op de zaak: subtiele passief-agressieve zinnen of zinsdelen. In dit artikel wordt dit wonderlijke psychologische fenomeen in het zonnetje gezet. Wat betekenen deze zinnen nou? Laten we van passieve-agressie eens echte oer-agressie maken.

https://giphy.com/gifs/WMyHsTLLKlBsc

Heb je mijn vorige mail wel gelezen? 

Hoe haal je het in je botte harses om niet op mijn mail te reageren en hiernaar te handelen!? Misschien dat je aan het daten was of even tijd voor de kinderen vrij hebt gemaakt of was je op bezoek bij je zieke moeder. Het boeit mij niet, ik ben belangrijker. Hier is exact dezelfde mail nog een keer en nu eis ik binnen een half uur antwoord. Werk tot je dood bent.

Misschien heb je mijn vorige mail niet goed ontvangen…

Ik weet dat je mijn mail wél hebt ontvangen en dit gaat me allemaal veel te langzaam. Hier is exact dezelfde mail nog een keer. Maar nu eis ik binnen een kwartier antwoord. Slapen doe je maar op Pinkpop of als je dood bent.

In de bijlage vindt u nogmaals…

Het document dat ik al eerder naar je stuurde, maar waar jij tot dusver NIKS mee hebt gedaan, is belangrijker dan het leven van je eerstgeborene. Lees de mail verder en doe wat ik zeg, lui varken. Ik mocht je al vanaf het begin niet.

Ik vroeg me af of je al tijd hebt gehad…

Ik ben wanhopig. Het enige dat me weerhoudt van een gedwongen opname in een ggz-instelling is een mail van jou. Red me van deze repetitieve kantoorsleur en dit verschrikkelijke vastgeroeste marginale rotleven. Red me. Mail me.

Angry Fuck Me GIF - Find & Share on GIPHY

Hou je me op de hoogte?

Hoewel ik dit als een vraag formuleer, is dit eigenlijk helemaal geen vraag. Het is een bevel, een bevel dat ik naar je toeschreeuw en zich het beste laat vertalen als. ‘IK EIS UPDATES, ALTIJD!’ Je rapporteert per direct onmiddellijk al je vorderingen aan mij, kadet! Geef acht!

Het verbaast mij dat…

Sterf.

Ik hoop op een snelle reactie

Heb je enig idee wie ik ben en hoe belangrijk ik ben? Je weet dat je het bloed onder mijn nagels vandaan haalt he? Ik ben momenteel tot alles in staat. Reageer binnen vijf minuten of ik ga gillen en met nietmachines gooien.

Het er ziet goed uit, maar er is nog één klein dingetje dat aangepast moet worden

Jij bent een prutser en ik ben een leugenaar. Met dit ‘ene kleine dingetje‘ zal je de rest van de werkdag zoet zijn, daarna ben ik nog niet tevreden. Weet je wat? Begin maar helemaal opnieuw. Ik zoek ondertussen naar een stagiaire die hier beter in is dan jij.

Ps…

Vergeet de rest van mijn 500 woorden tellende mail, de belangrijkste en meest urgente informatie bewaar ik tot het bittere einde. Deze informatie heeft een hogere prioriteit dan de gezondheid van je naasten, dus ik zou er maar naar handelen. En wel nu!

The Office Slow Clap GIF - Find & Share on GIPHY

Zoals ik eerder aangaf…

Mijn neefje van acht is beter in begrijpend lezen dan jij. Hoe heb je deze baan ooit gekregen!? Zijn de diploma’s tegenwoordig verkrijgbaar in de koopjesbak van de Lidl? Verdwijn uit mijn inbox, neem per direct ontslag en kom nooit meer terug.

Dit hebben we niet besproken in de vergadering

Het is niet de bedoeling dat je zelf dingen gaat bedenken want je bent niet goed in denken. Ik wel. Het ontgaat me volledig waar je nu precies mee bezig bent, maar ik vind het afschuwelijk en wil dat je er direct mee kapt. Gooi jezelf weg.

Ik weet zeker dat je het met me eens zult zijn

Ik ben aan het hengelen naar steun voor mijn snode plannetje over het lekbakje van de kantoorsenseo. Als jij het niet met mij eens bent dan ben je de vijand en verwijder ik je van LinkedIn.

Zoals je wel zult begrijpen…

Omdat je het overduidelijk om volstrekt onacceptabele redenen niet begrijpt, leg ik het je nog één keer uit. Jij bent het levende bewijs dat er wel degelijk domme vragen bestaan. Ik hoop dat je verhuist naar de binnenlanden van Kirgizië om daar een nieuw leven te beginnen als schaapsherder zodat ik nooit meer een mail naar je hoef te sturen. Heb je de koffers al gepakt? Mooi! Verdwijn.

Fijne dag verder

Brand in de hel.

Animated GIF - Find & Share on GIPHY

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste tips in je mailbox!

Reageer op artikel:
De meest passief-agressieve zinnen uit de werkmail
Sluiten