Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 9 aug 2018 / 17:16 uur

Slecht weer zorgt voor minder vluchten op Schiphol

Door de afgegeven code oranje heeft luchthaven Schiphol donderdagavond een aantal vluchten geannuleerd. Het gaat op dit moment om zo’n zeventig uitgaande vluchten. Ook moeten reizigers rekening houden met vertragingen vanwege het noodweer. ,,We houden het nauwlettend in de gaten”, zegt een woordvoerster van de luchthaven.

Eerder heeft het vliegverkeer van en naar Frankfurt, de grootste luchthaven van Duitsland, wegens noodweer kort plat gelegen. Een woordvoerder van het vliegveld zei dat het vliegverkeer donderdagmiddag na een onderbreking van een half uur is hervat.

Code oranje

Voor de provincie Noord-Holland is code oranje afgegeven, net als in Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Flevoland en Friesland. In heel Nederland gaat het flink waaien en regenen, maar het westen krijgt het donderdagavond extra zwaar te verduren.

Code oranje betekent officieel: ,,Wees voorbereid. Er is grote kans op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast. Dit kan heel lokaal zijn. Code oranje kan 24 uur van tevoren worden afgegeven als de kans op extreem weer 60 procent of meer is”, legt het KNMI uit op de site.

‘Blijf weg uit rivier, plas en beek’

En hoe blij sommigen misschien ook zijn met de regenbuien, er geldt toch nog één waarschuwing: Het Gelders-Utrechtse waterschap laat namelijk weten dat we het beste weg kunnen blijven uit oppervlaktewater. De bodem is namelijk door de droogte zo uitgedroogd en hard, dat de enorme hoeveelheden regenwater niet kan worden opgenomen. Het water stroomt dan dus direct het oppervlaktewater en riool in en neemt daarbij allerlei opgehoopt vuil uit de bermen en van de straten met zich mee, zoals hondenpoep en olie. Ook kunnen de riolen overstromen, waardoor extra vervuild water in vijvers, plassen, beken, meren en rivieren terechtkomt. Dus ga niet zwemmen, pootje baden of spelen in of met het oppervlaktewater en laat je hond of andere dieren er niet van drinken, zegt het Gelders-Utrechtse waterschap.

Reageer op artikel:
Slecht weer zorgt voor minder vluchten op Schiphol
Sluiten