Amarins de Boer
Amarins de Boer | LinkedIn Nieuws 2 aug 2018 / 18:04 uur

Straks niet meer buiten zitten door de tijgermug?

Nu de tijgermug zich heeft gevestigd in het Limburgse Weert, pleit muggendeskundige Bart Knols van de Radboud Universiteit voor strenge maatregelen om het tij te keren.

„Het is ongelooflijk dat het zover heeft kunnen komen”, zegt Knols. Hij is al 26 jaar muggenexpert en houdt de Aziatische tijgermug nauwlettend in de gaten. „De tijgermug is in 1990 in het noorden van Italië in autobanden ontdekt en we zien wat daarvan terecht is gekomen.” Daar heeft de toerismesector volgens hem flink te lijden door de overlast van de tijgermug. „Mensen trekken richting het zuiden van het land of naar Oostenrijk, omdat de overlast van de mug te groot is.”

Handdoek in de ring

„Maar blijkbaar hebben Europese overheden daar weinig van geleerd”, gaat hij verder. De mug was dit jaar in al meer dan tien gemeenten te zien en heeft zich nu gevestigd in Weert. „De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is er lange tijd in geslaagd lokale uitbraken uit te roeien, maar niet voor wat betreft de Aziatische bosmug in Flevoland en nu de tijgermug in Weert. Ze gooien nu de handdoek in de ring en accepteren dat de bosmug in Flevoland niet meer kan worden uitgeroeid. Dat is verkeerd.”

Volgens Knols moet de bestrijding succesvoller, moeten er meer inspecteurs komen en meer mensen bij de NVWA aan de slag om de „problematiek op te lossen”. „Als we kijken bij bijvoorbeeld de vogelgriep of de fipronil-crisis, is iedereen er als de kippen bij. Maar bij de exotische muggen lijkt het wel alsof de handel op één staat en de volksgezondheid op twee.”

Handel in gebruikte banden en de geluksbamboeplant zijn dé manieren waarop de tijgermug zich verspreidt in het ei-stadium. Wanneer de mug er eenmaal is, moeten er mensen met ziekte binnenkomen om deze vervolgens te laten overdragen door muggen. „Maandag reisden 230.000 mensen via Schiphol. Ik durf te wedden dat je daar mensen tussen had rondlopen met tropische infectieziektes zoals het Zikavirus of knokkelkoorts, ziektes die de mug kan overdragen. Logisch dat dan de kans op lokale verspreiding toeneemt.”

Tijgermug Aziatische tijgermug insecten virus
Zo ziet de tijgermug eruit. Foto: ANP. Foto: ANP / Lex van Lieshout

Actief bijten

De tijgermug brengt niet alleen vervelende ziektes zoals knokkelkoorts en Zika met zich mee, maar zorgt ook voor veel overlast. „Het verschil met een gewone mug is dat de Aziatische mug overdag actief is en bijt. En vervelend ook. Het probleem is dat je dan niet lekker meer buiten kunt zitten.”

Knols betreurt dat de data waaruit blijkt dat de tijgermug zich heeft gevestigd in Weert maar tot en met 31 mei loopt. „In juni en juli is dus niet naar buiten gebracht dat er een vestiging is.” Waarom dat wordt gedaan, weet hij niet. „De overheid verschuilt zich achter de wetgeving en nu loop je achter de feiten aan. Meerdere deskundigen, waaronder ikzelf, hebben meermaals gewaarschuwd dat de tijgermug moet worden bestreden, omdat het anders misgaat en definitieve vestiging zal plaatsvinden. En nu is dat gebeurd.”

Doordat de tijgermug zich in Nederland gevestigd heeft, gaan eieren gelegd in het najaar de winter overleven. „Daaruit ontstaat het volgend voorjaar een nieuwe populatie en mogelijk meer overlast.” Helemaal te laat is het volgens hem niet, maar de bestrijding gaat wel lastig worden, omdat daar veel geld mee gemoeid is. „Het gaat heel veel kosten. Maar het vraagstuk is nu vooral hoeveel en welke poppetjes je moet inzetten om de mug te bestrijden.”

Benieuwd hoe je een tijgermug kunt herkennen? Download dan de app Tijgermug Alert. Je kunt dan zien of je in jouw buurt met de tijgermug te maken hebt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste tips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Straks niet meer buiten zitten door de tijgermug?
Sluiten