Metro
Metro Nieuws 22 aug 2018 / 10:25 uur

‘Rotterdam moet hoofdstad van Nederland worden’

„Rotterdam is de toekomst van Nederland. Amsterdam is eigenlijk de stad van het verleden", dit zijn de woorden van ondernemer Rob Lagendijk die meent dat de Maasstad eigenlijk de hoofdstad van Nederland moet worden.

En naar geheel Rotterdams gebruik blijft het niet alleen bij woorden maar zet hij deze ook om in daden. Hij wil 40.000 handtekeningen verzamelen om een burgerinitiatief in het leven te roepen zodat de Tweede Kamer het onderwerp over onze hoofdstad op de agenda zet.

Het koninklijk paleis van de 21ste eeuw ©ANP

Rotterdam hoofdstad?

Lagendijk laat aan Radio Rijnmond – waar anders? – weten waarom hij de hoofdstad van Nederland ongeveer 100 kilometer in zuidwestelijke richting wil verplaatsen. „Rotterdam is veelzijdig en enorm innovatief.” De prachtige skyline zou het visitekaartje van de Nederlandse 21ste eeuw moeten zijn. Toch geeft de initiatiefnemers wel toe dat zijn stad nog niet helemaal klaar is om hoofdstad van Nederland te worden. „Het enige dat we nog missen is een paleis, maar dit kunnen we makkelijk verhelpen. Bovenin De Rotterdam maken we een penthouse voor koning Willem-Alexander.” Hier zou hij zijn internationale bezoek in stijl én op grote hoogte kunnen ontvangen.

De Rotterdamse ondernemer ziet het in elk geval helemaal zitten. Zijn stad zal door de aantrekkende economie helemaal opleven en de hoofdstedelijke status van Rotterdam zou meer toeristen naar de stad moeten trekken. Wel stelt hij lessen te trekken uit het verleden. „We moeten massatoerisme goed reguleren, niet zoals in Amsterdam."

Volgens Lagendijk is er een grondwetswijziging nodig om de hoofdstad van Nederland te verplaatsen. Dit lijkt een uitermate lastig traject te worden, gezien het feit dat meer dan tweederde van de kamerleden in zowel de Tweede als Eerste Kamer ermee moet instemmen. Zo ver is het volgens de Rotterdammer overigens nog niet, hij wil eerst kijken of er überhaupt steun is voor het initiatief door 40.000 handtekeningen te verzamelen. Hij hoopt dat het onderwerp dan in de Tweede Kamer wordt besproken en op deze manier meer steun krijgt. „Ik ben wel heel erg benieuwd naar de argumenten van politici, waarom wel en waarom niet."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Rotterdam moet hoofdstad van Nederland worden’
Sluiten