Bregje Simons
Bregje Simons Nieuws 23 aug 2018 / 05:00 uur

Publiceren foto en naam van Brech is een noodgreep

Een noodgreep noemt justitie het: het noemen van naam en toenaam van een verdachte, samen met een duidelijke foto. Justitie zet daarmee een behoorlijke stap, maar ze vinden het noodzakelijk in de zoektocht naar de 55-jarige Jos Brech. Hij wordt verdacht van de moord op Nicky Verstappen.

Meer dan twee maanden

Het besluit om de oud-inwoner van Simpelveld tijdens een persconferentie prominent te presenteren als verdachte, is niet zomaar genomen, vertelt Limburgs hoofdofficier van Justitie Jan Eland. Iets meer dan twee maanden hebben ze alles geprobeerd om hem te vinden. Met het delen van de foto hoopt justitie dat Brech zowel in het binnen- als buitenland bekend wordt en naar hem gezocht wordt. Het persbericht over de kwestie is om die reden ook in meerdere Europese talen opgesteld.

Die vraag om hulp is niet ongehoord gebleven. Woensdagavond waren er al meer dan 200 tips binnen­gekomen over de mogelijke verblijfplaats van Brech. Over de bruikbaarheid van die tips is nog niks bekend gemaakt.

Noodzaak boven privacy

Brech kwam in beeld door het DNA-verwantschapsonderzoek waaraan het afgelopen half jaar ongeveer 15.000 mannen hebben meegedaan. Hij deed daar zelf niet aan mee, maar DNA van zijn familieleden leidde naar hem. Omdat de man dit voorjaar als vermist werd opgegeven, zijn er persoonlijke eigendommen van Brech naar het Nederlands Forensisch Instituut gestuurd. Deze eigendommen werden door het onderzoeksteam naast de spullen van het slachtoffer gelegd en dit leverde een honderd procent match op.

In dit soort gevallen vraagt justitie zich af of het belang van het delen van de foto’s en naam in verhouding staat tot de inbreuk van privacy en of het de beste of zelfs enige manier is om het doel te bereiken. Het tonen van een foto zonder balkje is toegestaan als het noodzakelijk is voor de opsporing van een pleger van strafbare feiten, stelt de Autoriteit Persoonsgegevens. Gezien de 100 procent match, onderneemt justitie de drastische stappen.

Anonimiseren

Overigens zal justitie de foto van Brech verwijderen of anonimiseren als hij eenmaal is gevonden. Al maakt dat voor de verdachte dan weinig meer uit. De foto heeft dan immers al in alle kranten gestaan, is op alle tv-zenders te zien geweest en is overal op internet terug te vinden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Publiceren foto en naam van Brech is een noodgreep
Sluiten