Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 5 aug 2018
Leestijd: 2 minuten

President Venezuela overleeft een mislukte aanslag

De Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft zaterdagavond in Caracas meerdere drone-aanslagen overleefd. Tijdens zijn toespraak bij een grote militaire ceremonie in de hoofdstad van Venezuela, gingen er verschillende explosieven af die vastzaten aan drones. Zeven militairen raakten gewond, de president bleef ongedeerd.

Rechtse samenzwering

De president sprak in het centrum van de hoofdstad over de staat van de economie, toen vlakbij explosies klonken. Op televisiebeelden is te zien hoe mensen naast hem op het podium, onder wie Maduro’s vrouw, schrikken en omhoog kijken. De camera draait vervolgens naar de menigte, waar onder de honderden soldaten paniek uitbreekt. Daarna werd de live-uitzending afgebroken. Volgens de Venezolaanse minister van Informatie, Jorge Rodriguez, ging het om een aanslag tegen de president

,,Onze onderzoeken tonen aan dat er explosies waren van verscheidene drones vlakbij het podium", zei Rodriguez op de staatstelevisie. ,,We hebben bewijs dat dit een moordaanslag was. Ze hebben gefaald." Maar wie achter de aanslag zit, is nog niet duidelijk. In een televisietoespraak enkele uren na de aanslag sprak Maduro over een ,,rechtse samenzwering" tussen Colombia en de Verenigde Staten. Hij zei dat er verschillende verdachten zijn opgepakt.

Foto: AFP

Kwestie van tijd

Nog niemand heeft officieel de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeeist, echter is er een organisatie die in een tweet suggereert meer te weten. ,,We hebben laten zien dat ze kwetsbaar zijn", schrijft de actiegroep met de naam Soldaten in T-shirts (Soldados de Franelas). ,,Vandaag is het niet gelukt, maar dat is slechts een kwestie van tijd.”

Vluchten

In Venezuela heerst al jaren een diepe politieke, economische en humanitaire crisis. Voedsel- en medicijnentekorten hebben honderdduizenden mensen op de vlucht doen slaan, meldt NOS. De mensen vluchten vooral naar landen als Colombia, maar ook naar de Antillen. Aruba, Bonaire en Curaçao zijn slechts door een stukje Caribische zee gescheiden van Venezuela.

Maduro (55) ontkent verantwoordelijk te zijn voor de problemen. Hij zegt dat de crisis het resultaat is van een "economische oorlog" die zijn politieke tegenstanders in het binnen- en buitenland tegen hem voeren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
President Venezuela overleeft een mislukte aanslag
Sluiten