Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 2 aug 2018 / 20:44 uur

Oud-CDA-politica Hannie van Leeuwen (92) overleden

Het CDA heeft donderdag laten weten dat Hannie van Leeuwen, voormalig Tweede Kamerlid voor de ARP en Eerste Kamerlid voor het CDA, woensdag op 92-jarige leeftijd is overleden.

CDA-leider Sybrand Buma noemde het overlijden van van Leeuwen een groot verlies voor zijn partij. Volgens Buma zijn „gedreven, kordaat en strijdbaar” de woorden die van Leeuwen het beste omschrijven.

Actief betrokken

Partijvoorzitter Ruth Peetoom noemt Van Leeuwen „een vrouw uit een stuk, iemand die zich in haar leven en in de politiek principieel en hartstochtelijk verzette tegen onrecht en streed voor wie kwetsbaar was.”

Premier Rutte zegt dat de Nederlandse politiek „een groot en mooi mens” verliest. „Tot op hoge leeftijd actief betrokken en altijd oog gehad voor kwetsbare groepen in onze samenleving”, aldus de minister-president.

Hannie van Leeuwen kwam in 1966 voor de voormalige Anti-Revolutionaire Partij (ARP) in de Tweede Kamer. Op 1 april 1978 stapte zij op als volksvertegenwoordiger, uit ergernis om haar partijgenoten Hans de Boer (partijvoorzitter) en Willem Aantjes, die aankoersten op een tweede kabinet-Den Uyl. Dat vond Hannie van Leeuwen "deloyaal" tegenover fractievoorzitter Van Agt, de man die uiteindelijk met steun van het leeuwendeel van het CDA met de VVD (Hans Wiegel) in zee zou gaan.

Landelijke bekendheid

Van Leeuwen verwierf landelijke bekendheid als defensie-specialist. CPN’er Marcus Bakker noemde haar daarom ‘straaljager-Hannie’. Om uitgesproken opvattingen zat Van Leeuwen nooit verlegen. Ze was als overtuigd ARP’er tegen de komst van het CDA en stak dat niet onder stoelen of banken. Dat heeft haar niet verhinderd om na het Kamerlidmaatschap als CDA’er een scala aan publieke functies te verrichten.

Van 1995 tot 2007 was ze senator. Ook was ze wethouder in Zoetermeer en waarnemend burgemeester in Hazerswoude en in Nootdorp. Bij de Kamerverkiezingen vorig jaar was ze lijstduwer voor het CDA. Hannie van Leeuwen was Officier in de Orde van Oranje Nassau, Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en drager van het Verzetsherdenkingskruis.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Oud-CDA-politica Hannie van Leeuwen (92) overleden
Sluiten