Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 3 aug 2018
Leestijd: 2 minuten

Advies basisschoolleraren: doorleren in de vakantie

Kinderen zouden tijdens de vakantie door moeten leren, dat stellen basisschoolleraren. In het nieuwe schooljaar gaan er weken verloren met leerlingen weer op het juiste niveau te krijgen. Ouders zouden hun kinderen tijdens de zomervakantie moeten bijspijkeren, dat schrijft het Algemeen Dagblad.

Meer werk na de zomer

De basisschoolleraren zien dat ouders minder tijd steken in lezen, rekenen en schrijven met hun kinderen en daardoor is na de zomer meer hulp nodig om weer op het goede niveau te zitten. Er wordt al regelmatig zomerwerk meegegeven aan de leerlingen, maar „lang niet alle ouders doen daar wat mee".

De zes weken vakantie worden door de scholen gezien als een onderbreking in de continuïteit van het leren, stelt Petra van Haren, voorzitter van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS). „Ze vragen ouders om zelf met de kinderen te werken." Maar dat gebeurt niet. „Ouders vinden het tegenwoordig zielig om de kinderen tijdens de vakantie iets voor school te laten doen", zegt juf Linde Spiering uit Middelstum. „Die vinden dat ze moeten uitrusten en niets hoeven, maar dat leren hoeft niet dwangmatig aan tafel."

Spelenderwijs

Het kan ook spelenderwijs. „Ga met ze koken, laat ze een recept lezen. Het is pas zielig als die kinderen terugkomen, de letters niet meer weten en hun klasgenoten zeggen: weet je dat niet meer? Dat veroorzaakt een deuk in hun zelfvertrouwen.”

Juf Annette Heermans uit Haarlem ziet dat zeker 70 procent van de leerlingen in de klas behoorlijk wat herhaling nodig heeft na de zomer. Ze kennen de tafels niet meer of lezen langzamer. „Als ze het niet onderhouden, zakt het weg."

Het Algemeen Dagblad schrijft overigens ook dat er deskundigen zijn die twijfelen aan de noodzaak van doorleren in de zomer.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.