Anne Kersten
Anne Kersten Nieuws 10 aug 2018 / 05:33 uur

Nog nooit eerder gedaan: satelliet onderzoekt zon

Geen enkel vaartuig is ooit zo dicht bij de zon geweest: de satelliet Parker Solar Probe gaat op 6 miljoen kilometer afstand de ster bestuderen. Zaterdag wordt hij gelanceerd.

57 miljoen km verderop

Dat lijkt heel ver weg, maar ter vergelijking: de dichtstbijzijnde planeet is Mercurius en die staat 57 miljoen kilometer verderop. Als de Parker dichterbij de zon zou gaan, zou hij hoogstwaarschijnlijk verbranden. De satelliet is gebouwd om temperaturen van 1400 graden te weerstaan.

Het is de bedoeling dat de zonnesonde ons meer gaat leren over de atmosfeer van de zon, de komende zeven jaar gaat hij banen rond de zon draaien. De zon is namelijk nog een groot mysterie. In de atmosfeer is het bijvoorbeeld een miljoen graden, terwijl het op de zon zelf ‘maar’ 6000 graden is. Hoe en waarom, is een raadsel.

Zonnewind

De satelliet moet ook gaan uitzoeken hoe het precies zit met de ‘zonnewind’. Dat zijn deeltjes die de zon naar planeten, waaronder de aarde, slingert. Als die deeltjes door de dampkring komen, veroorzaken ze het noorder- en zuiderlicht.

Veel vragen en tot nu toe weinig antwoorden. De hoop is op Parker Solar Probe gevestigd om het raadsel rondom de zon te ontrafelen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nog nooit eerder gedaan: satelliet onderzoekt zon
Sluiten