Metro
Metro Nieuws 23 aug 2018 / 15:53 uur

Onderzoekers worden het niet eens over Ivana Smit

Patholoog-anatomen die onderzoek doen naar de oorzaak van de dood van Ivana Smit in Kuala Lumpur, hebben andere bevindingen. En daar zitten grote verschillen tussen.

De Maleisische toxicoloog die donderdag door de rechtbank in het land is gehoord, concludeert iets compleet anders dan de Nederlandse onderzoeker, aldus de advocaat van Ivana’s nabestaanden.

Misdrijf of niet

De rechtbank verhoort verschillende betrokkenen om te achterhalen of de dood van de achttienjarige Nederlandse Ivana een misdrijf is, of niet. De getuigen in de zaak Ivana Smit worden onder ede gehoord, en zijn dus strafbaar als ze niet de waarheid spreken.

De Maleisische toxicoloog beweert dat Smit ‘verwaarloosbare’ hoeveelheden drugs in haar lichaam had. Maar uit het onderzoek van de Nederlandse patholoog Frank van de Goot, die vrijdag wordt gehoord, bleek juist dat Ivana een grote hoeveelheid drugs in haar bloed had: een bijna fatale dosis.

Familieleden van Ivana Smit. Foto: ANP

Fatale val

De Maleisische deskundige stelde ook dat al het letsel van Smit het gevolg is van de val die ze heeft gemaakt vanaf het balkon van een appartement waar ze was met een Amerikaans stel. Van de Goot kwam juist tot de conclusie dat de verwondingen erop wijzen dat het model al niet meer leefde toen ze viel.

‘Aaneenschakeling van incompetentie’

Diekstra, de advocaat van de nabestaanden, plaatst grote vraagtekens bij de deskundigheid van de Maleisische patholoog. „De Maleisische patholoog bleek vandaag maar een beperkt aantal jaren ervaring met secties te hebben. Het is onbegrijpelijk dat er zo’n onervaren patholoog is aangewezen, zeker gelet op de gevoeligheid van deze zaak. Het lijkt in deze zaak inmiddels op een aaneenschakeling van incompetentie.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Onderzoekers worden het niet eens over Ivana Smit
Sluiten