Amarins de Boer
Amarins de Boer | LinkedIn Nieuws 23 aug 2018 / 14:29 uur

Na de bevingen op Bali is ‘t weer business as usual

Donderdag beefde de aarde opnieuw onder het Indonesische eiland Bali. De aardbeving had een kracht van 5,2 op de schaal van Richter.

Janneke Dijkhuis (34) woont sinds 2012 op het Indonesische eiland en maakte de aardbeving mee, maar is inmiddels niet meer onder de indruk. „De bevingen zijn hier business as usual”, vertelt ze vanaf het Indonesische vakantie-eiland. Ze woont in Sanur, een bekende toeristenplaats niet ver van de hoofdstad Denpasar. „Indonesië ligt precies op de Ring of Fire”, verklaart ze. „De aardplaten bewegen hier het meest, dus de kans op aardbevingen is groot.”

Naschokken

Vooral het eiland Lombok heeft de laatste tijd veel last van aardbevingen, met veel schade tot gevolg. „Daar gaat echt mijn hart naar uit”, zegt Dijkhuis. „Er lijkt geen einde aan te komen. De naschokken gaan maar door.”

Dat ziet ook de Nederlandse Jaldhara Groeneveld (57). Ze woont op Bali, in de kustplaats Canggu. „Waar Lombok bij de tweede grote aardbeving van ruim twee weken geleden nog 230 naschokken heeft gehad, hebben wij dat niet gehad”, legt ze uit. „Wel zorgde de beving ook op Bali voor veel paniek. Nu hebben we weer een beving gehad. Het lijkt alsof de schuivende platen vanuit Lombok opschuiven naar Bali.”

Vulkaan Agung

Maar ondanks de bevingen, zijn zowel Groeneveld als Dijkhuis niet bang. „Je weet toch niet wanneer het komt", zegt Groeneveld. „Ik ben voorbereid en weet wat ik moet doen, mocht er een zware aardbeving komen. Meteen naar buiten en op de plek staan waar er niets op mij kan vallen.”

Het gevaar ligt overal op de loer, vult Dijkhuis aan. „We hebben op Bali ook de vulkaan Agung die al een jaar actief is. Maar ook de vulkaan is voor mij geen reden om bang te zijn of terug te gaan naar Nederland. Bali voelt voor mij echt als mijn thuis.”

Honderdduizenden daklozen

Sinds eind juli heeft het Indonesische eiland Lombok met zware en minder zware aardbevingen te maken. De aardbevingen zijn ook merkbaar op de naastgelegen eilanden Sumbawa en Bali. Zondag werd Lombok weer getroffen door twee zware aardbevingen, die aan twaalf mensen het leven hebben gekost.

‘De bevingen op Bali zijn hier business as usual’
De aardbevingen op Lombok zorgen voor veel schade. Foto: ANP.

Door een aardbeving begin augustus kwamen al meer dan 400 mensen om. Naar schatting zijn er 1300 gewonden en honderdduizenden mensen zijn inmiddels dakloos. Het verlenen van noodhulp gaat moeilijk doordat veel wegen door de aardbevingen zijn geblokkeerd.

De aardbeving van ruim twee weken geleden op Lombok was ook goed voelbaar op Bali. Dijkhuis werd wakker, ging naar buiten en filmde het zwembed:

Reageer op artikel:
Na de bevingen op Bali is ‘t weer business as usual
Sluiten