Johan van Boven
Johan van Boven Nieuws 22 aug 2018
Leestijd: 4 minuten

‘Obama mag best met mij en mijn vrouw op de foto’

Zijn vier dochters staan geregeld met hun smartphone voor de neus van Ben Tiggelaar. „Pap, heb jij deze video van Barack Obama bij Seinfeld al gezien”, klinkt het dan. De bestsellerauteur, gedragswetenschapper, interviewer en NRC-columnist heeft zich namelijk volledig ondergedompeld in de wereld van de voormalig president van de Verenigde Staten.

Tijdens het seminar Forward Thinking Leadership op 28 september in AFAS Live staat Tiggelaar een uur lang met Obama op het podium om hem te interviewen over leiderschap. „Dus luister ik nu zo’n beetje elk interview terug dat van hem te vinden is en laten mijn dochters de mooiste video’s zien die van hem op internet te vinden zijn.”

Gevaar

Met zijn lage stem, charmante voorkomen en beeldende verhalen is Obama fijn om naar te luisteren. Hij is makkelijk om te interviewen, zou je kunnen zeggen. Je gooit er een kwartje in en de 44e president van de VS blijft ratelen. Dat klinkt goed, maar er kan ook een gevaar in schuilen, weet Tiggelaar. „Veel journalisten stellen één vraag en dan volgt er een antwoord van twintig minuten. Obama kan natuurlijk als geen ander zijn hoopvolle idealen met de wereld delen. Dat kan heel inspirerend zijn, maar de mensen in de zaal moeten er ook iets aan hebben. Wat als je geen spreektalent hebt en een goede leider van een eigen bedrijf wil zijn? De bezoekers van het seminar moeten met het gevoel naar huis gaan dat ze er daadwerkelijk iets van hebben opgestoken. Dat is mijn taak.”

Dus geen vragen over zijn presidentschap, Trump en de toekomst van de Verenigde Staten. Politieke onderwerpen staan niet op de agenda. Tiggelaar: „Eigenlijk had ik verwacht dat bijvoorbeeld een Amerika-correspondent Obama op het podium zou interviewen. Maar toen ik er iets beter over nadacht, was dat helemaal niet logisch. Obama is nu met zijn foundation hard bezig om zijn kennis en kunde op het gebied van leiderschap over te brengen op anderen.”

Ben Tiggelaar.

Tiggelaar heeft van het team rond Obama nog geen lijstje gekregen met verboden onderwerpen zoals Trump. Wellicht komt dat in een later stadium. Maar dat betekent niet dat hij niet kritisch mag zijn in de vraagstelling. „Als er iemand kritisch op zichzelf is, is het Obama. Zo proef ik tussen de regels door dat hij vindt dat hij op bepaalde gebieden te ver is gegaan voor een deel van de Amerikanen, waardoor Trump in het zadel is geholpen. Wij hebben als gezin een jaar in Boston gewoond en als het over Obamacare ging, dan waren mensen heel kritisch. Wij vinden een ziektekostenverzekering voor iedereen heel vanzelfsprekend, maar Amerikanen hebben dan al snel het idee dat hen iets wordt opgedrongen door het Witte Huis. En daar houden ze niet van.”

Gepassioneerd

De schrijver van diverse managementboeken hoopt dat het interview van een uur voor Obama niet aanvoelt als werk. En voor hem zelf en de mensen in de zaal ook niet. „Ik moet Obama goed uit de verf laten komen, zodat de bezoekers met waardevolle informatie weer naar huis gaan. Als ik het interview na afloop terugluister, moet ik niet het idee hebben: oh, dit heeft hij al ergens anders verteld. Ik moet zorgen dat ik precies weet waar hij momenteel gepassioneerd door is, wat hem raakt. Dan kan ik hem met mijn vragen goed los laten komen en nuttige dingen laten vertellen.”

Zo’n 25 jaar geleden interviewde Tiggelaar al mensen op een podium. Maar ook voor de door de wol geverfde vragensteller is Obama een verhaal apart. Niet voor niets gebruikte hij op Twitter de term ‘superspannend’. „Ik kijk niet meer op van een beroemdheid, maar het wordt wel spannend of ik hem geen standaard verhaal kan laten vertellen. Het is een grote wens van veel journalisten om Obama te interviewen, dus het is te gek dat ik het mag doen.”

Foto

En dan na afloop nog even een selfie voor de eeuwigheid met de beroemdste man ter wereld scoren? „Haha, het is van tevoren allemaal vastgelegd wat voor foto’s er worden gemaakt. Ik moest aangeven of ik nog iemand mee wilde nemen. Op een officieel aanvraagformulier heb ik aangegeven dat ik graag mijn vrouw Ingrid meeneem en met haar op de foto wil. Als Obama daar graag bij wil komen staan is dat geen enkel probleem.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.