Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 18 aug 2018 / 07:18 uur

Moeder van Hugo Borst (89) overleden

De moeder van schrijver en AD-columnist Hugo Borst is overleden. Ze leed aan alzheimer en was onderwerp in de boeken ‘Ma’ en ‘Ach moedertje’. Ze was 89 jaar oud en overleed in het verpleeghuis waar ze woonde.

‘Scherp op ouderenzorg’

Hugo Borst schreef over hoe het er in zijn moeders verpleeghuis aantoe ging, waardoor er uiteindelijk betere zorg in verpleeghuizen kwam. Hij stelde samen met onderzoeker Carin Gaemers het manifest ‘Scherp op ouderenzorg’ op. Het kreeg meer dan 100.000 steunbetuigingen en leidde ertoe dat het kabinet 2,1 miljard euro aan extra geld voor verpleeghuiszorg beschikbaar stelde voor de komende jaren. Een deel van die investeringen wordt mogelijk weer teruggedraaid.

Twee boeken

De openhartige columns van Borst over zijn dementerende moeder werden bewerkt tot twee boeken: Ma (2015) en Ach, moedertje (2017), en een solo-toneelvoorstelling met Eric Corton en later Loek Peters in de hoofdrol.

Borst en Gaemers kregen de Machiavelliprijs 2016 voor hun manifest, een jaarlijkse onderscheiding voor een opmerkelijke prestatie op het gebied van publieke communicatie. Volgens de jury schreven de twee met hun manifest politieke geschiedenis door in recordtempo het onderwerp ouderenzorg uit de politieke sfeer vandaan te halen.

Reageer op artikel:
Moeder van Hugo Borst (89) overleden
Sluiten