Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 18 aug 2018
Leestijd: 1 minuut

It giet oan: Maarten van der Weijden is gestart

It giet oan! Maarten van der Weijden is zaterdagochtend om 04.30 uur in Leeuwarden aan zijn Elfstedenzwemtocht begonnen. De 37-jarige zwemmer wil zo veel mogelijk geld inzamelen voor kankeronderzoek. Het is de bedoeling dat hij maandagavond finisht.

Live uitgezonden

Tien jaar na het behalen van zijn olympische titel in het open water bij de Spelen in Peking zal hij door Friesland een tocht afleggen van bijna 200 kilometer. Zijn aankomst in de Prinsentuin in Leeuwarden wordt live op de televisie uitgezonden door de NOS. 

Van der Weijden is van plan om drie dagen achter elkaar in het water te blijven. Voor een powernap kan hij op een waterbed worden gelegd. Hij vond het vooraf moeilijk te zeggen of hij de tocht zal voltooien. „Maar ik zal er wel alles, alles, alles voor geven om op 20 augustus de finish te halen. Ik bewijs dan iedereen ook de beste dienst, want ik wil zo veel mogelijk geld ophalen”, aldus Van der Weijden, die tijdens zijn loopbaan leukemie kreeg.

Hij laat in elke stad vanuit het water zijn kaart afstempelen. De laatste stempel ontvangt hij van minister-president Mark Rutte.

It giet oan: Maarten van der Weijden is gestart
Maarten van der Weijden en zijn vrouw aan de start van zijn Elfstedenzwemtocht waarmee hij zoveel mogelijk geld wil inzamelen voor kankeronderzoek. Foto: ANP

Zwemmen

Mensen die een stukje met Van der Weijden mee zouden zwemmen om zo via sponsoren ook geld op te halen mogen overigens niet meezwemmen. De waterkwaliteit is zo slecht, dat de zogeheten Cityswims zijn afgelast. Van der Weijden zelf zei vrijdag: „Ik realiseer mij dat de kans groot is dat ik bijvoorbeeld een buikgriep oploop. Maar dat risico kan ik voor mijzelf nemen”.

De voortgang van Van der Weijden kun je volgen via Metro’s Instagram.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.