Kasper Hermans
Kasper Hermans Tech 18 aug 2018 / 08:29 uur

Vijf dagen lang alleen maar games op Gamescom

Sinds 1995 is E3 (Electronic Entertainment Expo) in Los Angeles de grootste vakbeurs als het aankomt op games. Toch begint Keulen stilaan meer en meer in de buurt te komen met Gamescom. Er zijn zelfs ontwikkelaars die de Amerikaanse variant tegenwoordig links laten liggen. Metro bereidt je daarom alvast voor op wat je in op Gamescom kan verwachten.

Meer dan Utrecht

De tiende editie van Gamescom vindt plaats tussen 21 en 25 augustus en het event is langzaam uit zijn voegen aan het groeien. Vergeleken met de eerste editie zijn het aantal ontwikkelaars en andere exposanten verdubbeld tot bijna duizend, het oppervlak van het event is inmiddels zo’n 40 voetbalvelden en afgelopen jaar kwamen er ruim 355.000 betalende bezoekers (meer dan het inwonersaantal van de stad Utrecht).

Zoals eerder aangehaald zijn er steeds meer ontwikkelaars die exclusief aanwezig zijn op Gamescom of in ieder geval een paar grote releases oppotten. Onder andere de ontwikkelaar Zodiac Interactive 3 heeft drie verse titels klaarliggen.

Daar kwam dit jaar nog eens bij dat THQ Nordic E3 liet schieten, omdat het haar werknemers wilde laten genieten van het WK voetbal. Niet veel later noemde het in de aankondiging Gamescom ’s werelds grootste gameconventie en gaf het de festiviteit in Keulen de primeur van het spel Darksiders III, dat daar te spelen zal zijn voor bezoekers. Samen met Ubisoft zal het dinsdag met een ‘grote onthulling’ de vijfdaagse in gang zetten.

Games, games en nog eens games

Er zijn nog veel meer titels die je al kan spelen ver voordat ze uitkomen. Dit jaar zijn bijvoorbeeld Devil May Cry V, Jump Force, Kingdom Hearts III, Metro Exodus en Resident Evil 2 al te testen, terwijl ze pas in de eerste helft van 2019 verschijnen. Ook zijn er een aantal games beschikbaar die je pas in deze herfst kan kopen zoals – natuurlijk – FIFA 19, Super Mario Party, Super Smash Bros Ultimate en SoulCalibur VI.

Afgelopen jaar was Angela Merkel te gast op Gamescom/ANP

Ubisoft en Activision pakken in dit opzicht misschien nog wel het allerhardst uit. Ubisoft heeft maar liefst tien verschillende spellen in (demoversie), waarbij Assassin’s Creed Odyssey het meest in het oog springt. Activision gaat vooral voor een paar enorme titels zoals, Destiny 2 – Forsaken, Spyro Reignited Trilogy en vooral Call of Duty: Black Ops 4.

Overigens. Als je zelf over een draagbare gamedevice beschikt, kan het niet onhandig zijn deze ook lekker mee te nemen. Want hoewel het aanbod aan games enorm is, is de belangstelling waarschijnlijk nog groter en zodoende zal het veel wachten geblazen zijn.

Hardware van de toekomst

Naast de software zijn er ook verschillende hardwarepresentaties. Zo geeft Microsoft je een inkijkje in nieuwe hardware via een livestream. „Veel nieuws, helemaal nieuwe Xbox-hardware en -accessoires en items over aankomende titels", zo schrijven ze zelf. Wat ze precies laten zien is dus nog onduidelijk, maar het gaat waarschijnlijk nog niet om de nieuwe generatie X-Boxconsoles, want die staan pas voor 2020 op de planning.

Het spannendst zal voor veel gamers – zeker zij die van grafisch mooie spellen houden – de onthulling van Nvidia zijn. De hardwareontwikkelaar heeft namelijk een nieuwe generatie grafische kaarten klaarliggen en doet daarover de eerste details uit de doeken op Gamescom. De GTX 11 serie zal op de vooravond (20 augustus), wanneer ook het zogenaamde SPOBIS (dat zich focust op eSports) is aan het publiek getoond worden.

Festival

Naast de games zijn er ook zat andere dingen te doen. Zo kan je in de gigantische ruimte ook lasergamen. Er is verder ook een festival met muziek, waarop voornamelijk Duitse acts staan die in Nederland weinig bekendheid genieten.

Reageer op artikel:
Vijf dagen lang alleen maar games op Gamescom
Sluiten