Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 27 aug 2018
Leestijd: 1 minuut

‘Met grote studieschuld geen hypotheek te krijgen’

Wie een flinke studieschuld heeft opgebouwd, komt vaak niet of nauwelijks in aanmerking voor een hypotheek. Daarvoor waarschuwt het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). „Lenen in het ‘sociale’ leenstelsel ontneemt starters de kans op een woning."

Dat studieschuld van grote invloed is op de hoogte van de te verkrijgen hypotheek blijkt uit een inventarisatie onder de vijf grootste Nederlandse hypotheekverstrekkers. Hoewel de regels zijn versoepeld sinds de invoering van het sociaal leenstelsel, is daar volgens het ISO bij hypotheekverstrekkers weinig van te merken.

25.000 tot 40.000 euro minder

Bij een bruto-jaarinkomen van 40.000 euro en een gemiddelde studieschuld van 21.000 euro wordt de maximaal af te sluiten hypotheek verlaagd met zo’n 25.000 (nieuwe stelsel) tot 40.000 euro (oude stelsel).

Eerder dit jaar meldde De Telegraaf al dat maar 15 procent van de huurders tevreden is met het huis waar hij nu in woont. Verreweg het grootste deel van de starters, zo’n 75 procent, zou liever kopen. Metro sprak daar destijds over met Sanne Noorman, die ‘vastzat’ in haar huurhuis, en Kasper, die geld leende van zijn ouders om zijn koophuis te financieren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.