Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 15 aug 2018 / 08:45 uur

Met een vergiet op de pasfoto van je ID mag niet

Slecht nieuws voor de aanhangers van de Kerk van het Vliegende Spaghettimonster: een pasfoto met een vergiet op je identiteitsbewijs is verboden.

Pastafari

De Raad van State heeft woensdag bepaald dat mensen geen vergiet op hun hoofd mogen zetten op hun pasfoto voor een een rijbewijs of ID-kaart. Er was een zaak aangespannen door Mienke de Wilde die dat wel wilde.

De vrouw uit Nijmegen is pastafari, oftewel een aanhangster van de Kerk van het Vliegende Spaghettimonster. Toen de vrouw twee jaar geleden een identiteitskaart en een rijbewijs aanvroeg, werden haar pasfoto’s geweigerd door de gemeente, omdat zij een vergiet droeg.

Hoofddoek

In de regels voor pasfoto’s staat dat het hoofd niet bedekt mag zijn, maar dat er een uitzondering wordt gemaakt voor religieuze kleding, zoals een hoofddoek of een tulband. Dat was bij haar ook het geval, zei de vrouw, en ze stapte naar de rechter. Die wees haar eis af. Daarop ging ze naar de Raad van State.

Het vergiet is een van de regels van het pastafarisme, maar dat is geen godsdienst of levensovertuiging, bepaalde de Raad. Daarom kan er geen uitzondering worden gemaakt.

Biervulkaan en piraten

De Kerk van het Vliegende Spaghettimonster is begin deze eeuw bedacht door een Amerikaan, uit protest tegen de privileges die gevestigde godsdiensten krijgen. Aanhangers vereren een godheid die gemaakt is van spaghetti en gehaktballen. Om hem te eren, dragen ze een vergiet op hun hoofd.

https://www.youtube.com/watch?v=D0bKJHgSY3k

Het geloof heeft geen geboden, maar acht zogeheten liever-nieten. De hemel bestaat uit een biervulkaan en strippers en opwarming van de aarde komt volgens gelovigen door het verdwijnen van piraten. Praat-Als-Een-Piraatdag is een officiële feestdag van de pastafari’s.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Met een vergiet op de pasfoto van je ID mag niet
Sluiten