Anne Kersten
Anne Kersten Nieuws 17 aug 2018 / 09:00 uur

Maarten van der Weijden vindt zwemmen niet zo leuk

Van Groningen naar Nijmegen rijden, dat is een autorit van zo’n twee uur en net iets meer dan tweehonderd kilometer. Kun je je voorstellen dat je zo’n afstand zou zwemmen? Maarten van der Weijden gaat er zaterdag aan beginnen.

Voor het goede doel trekt hij de stoute schoenen aan, of beter gezegd uit, en gaat hij tweehonderd kilometer zwemmen. En dan niet zomaar tweehonderd kilometer, maar de Elfstedentocht. In drie dagen tijd zwemt Van der Weijden elf steden langs, de route van de schaatstocht die al in geen jaren geschaatst is.

‘Niet eerlijk’

„Ik zwem om geld op te halen voor kankeronderzoek”, vertelt Van der Weijden aan Metro. „Zeventien jaar geleden was ik namelijk zelf erg ziek, maar ik had het geluk ervan te herstellen. Een heleboel mensen hebben dat niet.” Een tijdje terug sprak hij met een kennis, Dennis. „We kwamen tot de conclusie dat we op elkaar leken. We hadden beiden een dochter en beiden leukemie. Alleen was ik ervan genezen en zei hij me dat hij niet meer beter ging worden.” Dat voelde „niet eerlijk”. „Ik voelde me verbonden met Dennis en had er alles voor over om een beetje te helpen.”

Giga zwemtocht start zaterdag 'zwemmen is niet leuk'
Van der Weijden tijdens training elfstedenzwemtocht / Casper van Aggelen

Dennis zorgde ervoor dat Van der Weijden zich wilde inzetten tegen kanker. En het duurde niet lang voordat hij daad bij het woord voegde. „Ik geef toe dat deze zwemtocht aan de extreme kant is, maar dat is wat ik doe. Ik ga voor het uiterste en geef alles.” Een consequentie van het ‘alles geven’ is echter wel dat zijn gezinsleven de afgelopen maanden op een laag pitje staat. „Ik ben wel echt een minder leuke vader en man op dit moment.”

Opoffering

Maar dat hoort er volgens Van der Weijden ook een beetje bij. „Ik kan ergens heel hard voor gaan, maar het is voor even.” Hij geeft als voorbeeld de Olympische Spelen, waarbij hij goud won en kort daarna stopte met zwemmen. „Ik geniet heel hevig als het lukt, maar zie ook heel duidelijk de opoffering die ik ervoor maak. Zo’n extreem doel maakt mijn leven niet per se heel veel leuker.”

In de eerste instantie was het ook helemaal niet de bedoeling dat het doel dermate extreem zou worden. Van der Weijden: „Ik zat eerst te denken aan het zwemmen van een marathon. Ik ben kampioen op de tien kilometer, dus 42 is best veel.” Maar tijdens het trainen ging er een knop op. „’Wat is 42 kilometer nou?’, vroeg ik mezelf af. Wat is het meest ultieme dat ik me kan voorstellen? Zo kwam ik al snel op de Elfstedentocht uit.”

Giga zwemtocht start zaterdag 'zwemmen is niet leuk'
Van der Weijden tijdens training elfstedenzwemtocht / Casper van Aggelen

‘Ik weet niet of ik het ga halen’

Juist omdat het doel zo extreem is, is het eigenlijk nog maar de vraag of het Van der Weijden gaat lukken de tocht uit te zwemmen. „Er zijn zoveel dingen die daar invloed op hebben, zoals de watertemperatuur bijvoorbeeld”, vertelt hij. „Ik denk dat ik dit net aankan, maar ik weet niet of ik het ga halen.” Dat is volgens hem het ding met extreme doelen. „Het gaat zwaar worden en het gaat zeker ook pijn doen, maar ik heb er alles aan gedaan en zal er alles aandoen om er een succes van te maken.”

En dat terwijl Van der Weijden eigenlijk helemaal niet van zwemmen houdt. „Zwemmen is een middel voor iets groters, ik doe het eigenlijk helemaal niet voor mijn lol. Als ik eenmaal bezig ben, vind ik het wel oké, maar leuk is het niet.”

Het wel of niet uitzwemmen van de tocht zal volgens Van der Weijden consequenties hebben voor het eindbedrag dat hij op zal halen, en dat brengt druk met zich mee. „Gelukkig kan ik daar wel goed mee omgaan.” De teller staat volgens de laatste tussenstand op 730.000 euro.

Maarten van der Weijden kan via 11stedenzwemtocht.nl gevolgd worden, zaterdag gaat hij van start. Als alles goed gaat komt hij maandagavond aan in Leeuwarden. Er kan nog gedoneerd worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Maarten van der Weijden vindt zwemmen niet zo leuk
Sluiten