Anne Kersten
Anne Kersten | LinkedIn Nieuws 17 aug 2018 / 09:05 uur

Staking KLM dreigt ‘piloten hebben constante jetlag’

Er dreigen stakingen bij de KLM aan te komen, dat meldt vakbond VNV. Het laatste cao-bod van de pilotenbond is vanmorgen afgewezen door de luchtvaartmaatschappij.

Niet afdoende

Het voorstel dat KLM donderdagavond deed is niet afdoende, vertelt woordvoerder Joost van Doesburg aan Metro. „Het probleem zit hem in de deadline. We zijn het er namelijk over eens dat de werkdruk omlaag moet met vier procent, maar wij willen dat dat eerder gebeurt dan KLM voorstelde.”

VNV wil dat de werkdruk in september 2018 verlaagd gaat worden, KLM zet in op september 2019. „En dat is een te groot verschil", aldus Van Doesburg. Met de werkdruk onder piloten is het ernstig gesteld, zegt de vakbond.

Contante jetlag

„De piloten bevinden zich in een constante jetlag. Ze vertrekken bijvoorbeeld op dag één naar Singapore, reizen dan op en neer, hebben thuis minimale rust en gaan dan alweer naar New York toe." Deze werkweek is eerder regel dan uitzondering volgens Van Doesburg. „De piloten zijn oververmoeid, we moeten het pilotenkorps herstellen."

De vliegveiligheid is echter nooit in het geding geweest, stelt Van Doesburg gerust. „De piloten zijn professionals die weten hoever ze kunnen gaan. We willen gewoon dat ze grip krijgen op hun vrije tijd. Dat ze vrij kunnen vragen als ze weten dat hun kind over twee maanden afzwemt, dat kan nu niet."

Afwachten

De onderhandelingen tussen VNV en KLM zijn nu afgelopen, Van Doesburg vertelt dat verdere acties voorkomen kunnen worden met een eindbod vanuit KLM. „Dat wachten we voor nu af."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Staking KLM dreigt ‘piloten hebben constante jetlag’
Sluiten