Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 30 aug 2018 / 19:16 uur

Geert Wilders cancelt cartoonwedstrijd Mohammed

De cartoonwedstrijd van Geert Wilders waarin er spotprenten van de profeet Mohammed zouden moeten worden vertoond gaat niet door. In een afgesloten deel van de Tweede Kamer had de spotprentenstrijd moeten plaatsvinden, maar de PVV-leider heeft donderdagavond besloten om hiervan af te zien.

Te groot risico

„Om het risico op slachtoffers van islamitisch geweld te vermijden, heb ik besloten de cartoonwedstrijd niet door te laten gaan. Veiligheid van mensen gaat voor alles", laat hij in een verklaring weten. De wedstrijd zou in november worden gehouden.

Volgens hem lopen de dreigementen over de wedstrijd „de spuigaten uit". Deze week werd nog een man in Den Haag opgepakt die een aanslag wilde plegen op Wilders vanwege de wedstrijd. In Pakistan zijn duizenden mensen de straat op gegaan om te demonstreren tegen de PVV-leider en Nederland.

‘Extreme moslims’

„Maar het gaat niet alleen om mij. Inmiddels lopen ook anderen gevaar door alle dreigementen van extreme moslims die niet alleen mij maar heel Nederland als doelwit zien en meer van de dood en terreur houden dan van het leven", aldus Wilders.

Hij wil niet dat de wedstrijd wordt gebruikt als „excuus voor islamitisch geweld". Hij wil niet dat er onschuldige slachtoffers gaan vallen. Volgens Wilders heeft hij zijn punt „over het gewelddadige en intolerante karakter van de islam" opnieuw aangetoond.

Het kabinet heeft steeds duidelijk gemaakt niets te maken te hebben met de cartoonwedstrijd. Premier Mark Rutte zei eerder er niet enthousiast over te zijn. „Feit is dat ik het niet zou doen, zo’n wedstrijd. Maar hij mag het doen’’, zei Rutte vorige week.

Pakistaans protest

Eerder op de dag werd bekend dat een geplande handelsmissie in november naar Pakistan is uitgesteld. Vanwege de ophef die over de spotprentwedstrijd is ontstaan wordt het bezoek niet veilig geacht, zei een woordvoerder van Buitenlandse Zaken. Er zou geen kabinetslid meegaan met de missie.

In Pakistan zijn de protesten tegen de wedstrijd het hevigst. Daar is de Nederlandse ambassadeur eerder op het matje geroepen over de kwestie. De wedstrijd van de PVV zou een ,,moedwillige en kwaadaardige poging zijn om de islam in een kwaad daglicht te stellen".

In het land zijn enkele duizenden mensen bezig met een mars naar de hoofdstad Islamabad. Daar willen ze vrijdag demonstreren bij de Nederlandse ambassade. Er zijn honderden militairen ingezet om de buitenlandse ambassades daar te beschermen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Geert Wilders cancelt cartoonwedstrijd Mohammed
Sluiten