Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 28 aug 2018
Leestijd: 1 minuut

Dieven vervangen geweren politie door speelgoed

Dieven – zeer waarschijnlijk insiders – in Paraguay hebben de politie in hun hemd gezet. Een gerechtelijk onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat heel wat opgeslagen wapens stiekem vervangen zijn door speelgoedgeweren. De echte wapens werden door de dieven vervolgens op de zwarte markt te verkocht.

,,Het meest beschamende schandaal in de geschiedenis van onze politiemacht”, dat schrijven de media van Paraguay. Ook in het buurland Brazilië boos. Dat beschuldigt Paraguay al langer van te laks op te treden tegen wapensmokkel.

42 aanvalswapens

Het ging over 42 aanvalswapens die gemaakt werden in de FN-fabriek in België en door de Paraguayaanse agenten in een opslagplaats werden gezet toen ze nieuwere modellen kregen. In de opslagruimte werden ze vervangen door speelgoedexemplaren en houten geweren.

De wapens werden daarna opgemerkt op de zwarte markt, waar ze ongeveer 10.000 dollar, of 8.500 euro, per stuk waard zijn. Van sommige geweren wordt vermoed dat ze in Argentinië zijn terechtgekomen, anderen zouden naar Brazilië zijn gegaan.

Capiáta

Alle wapens lijken afkomstig te zijn van het politiekantoor in de hoofdstad Capiáta. Daar heeft het onderzoek zich ook op gefocust. Tot nu toe is enkel de officier die verantwoordelijk was voor de opslag vervangen. Arrestaties zijn nog niet uitgevoerd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.