Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 28 aug 2018
Leestijd: 1 minuut

Noord-Ierland met 589 dagen langst zonder regering

In 2011 nam België het wereldrecord voor het land dat het langs zonder regering zit over van Cambodja, maar inmiddels zijn ze dat record kwijt. Noord-Ierland troeft de Belgen af en er is nog niet echt licht aan het einde van de tunnel.

589 dagen tellen we inmiddels sinds de regering op 16 januari 2017 viel na een conflict tussen de Democratische Unionisten en Sinn Féin. Dat is al een stuk meer dan de 541 dagen die men in België haalde.

#wedeservebetter

Vooralsnog liggen de formatiegesprekken in Noord-Ierland stil en worden ze naar verwachting pas in de herfst wil opgepakt. Dit tot onvrede van vele Noord-Ieren. Dus komen er demonstraties onder de noemer #wedeservebetter.

Binnenkort komt er onder andere in Belfast een manifestatie, waarin de regering wordt opgedragen om weer aan het werk te gaan. De bedoeling is wel dat dit een vreedzame en gezinsvriendelijke optocht wordt.

Overigens is Noord-Ierland strict genomen natuurlijk geen land. Het is een van de vier constituerende landen binnen het Verenigd Koninkrijk. Een aantal zaken worden vanuit Londen geregeld, maar door het afwezig zijn van de Noord-Ierse regering liggen beslissingen over bijvoorbeeld onderwijs, gezondheidszorg of infrastructuur stil.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.