Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 1 aug 2018 / 17:15 uur

DENK wil dat BNNVARA opnames verwijdert

De politieke partij DENK heeft een kort geding aangespannen tegen zender BNNVARA. DENK wil dat de opnames die redacteuren van radioprogramma De Nieuws BV maakten op de fractiekamer van de partij, worden verwijderd. Ook moet verdere verspreiding worden verboden.

Nepnieuwscampagne

Vorige maand publiceerde De Nieuws BV een reportage waarin naar buiten kwam dat DENK een nepnieuwscampagne plande rond de Tweede Kamerverkiezingen, gericht tegen de PVV. Een zogenaamde PVV-banner waarop stond: ‘Na 15 maart gaan we Nederland zuiveren’, werd online getest met de bedoeling hem uiteindelijk breed te verspreiden. Dat laatste ging uiteindelijk niet door, omdat het partijbestuur dat toch niet wil. Maar de testbanner werd wel door zo’n 11 duizend mensen gezien.

Geheime opname

Redacteuren spraken voor het verhaal met campagneleider en Kamerlid Farid Azarkan. Dit gesprek namen ze op en gebruikten ze later om hun berichtgeving te staven, toen DENK kort voor de publicatie van de reportage zei dat het verhaal van De Nieuws BV niet klopte.

Met het opnemen van het gesprek, en het publiceren van die opname, heeft De Nieuws BV de regels van de Tweede Kamer geschonden, betoogde de advocaat van DENK. Daarnaast had Azarkan aangegeven het gesprek niet op band te willen doen.

Vertrouwen geschaad

De advocaten van BNNVARA zeiden dat de redacteuren vermoedden dat DENK het verhaal later zou proberen te ontkennen en benadrukte dat de opname pas werd vrijgegeven toen dit gebeurde.

Azarkan was zelf aanwezig bij de zitting en nam op het eind ook het woord. Volgens hem kan het verstrekkende gevolgen hebben als de rechter BNNVARA in het gelijk stelt. „Mijn vertrouwen is fundamenteel geschaad”, aldus Azarkan. Hij voegde eraan toe zelfs te overwegen voortaan geen journalisten meer te woord te staan.

De rechter doet op 15 augustus schriftelijk uitspraak.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
DENK wil dat BNNVARA opnames verwijdert
Sluiten