Imre Himmelbauer
Imre Himmelbauer Nieuws 30 aug 2018 / 14:37 uur

‘Bewustzijn is sleutel tot weinig studieschuld’

Je gaat eindelijk studeren, een prachtige nieuwe stap. Er is alleen één probleem: waar haal je het geld vandaan? Opeens moet je de kosten dragen voor je kamer, je eten, je uitjes en met een beetje geluk ook nog vakanties. Hoe doe je dat?

Veel studenten blijken hun leven te bekostigen door te lenen. Onlangs werd bekend dat de nationale studieschuld een nieuwe recordhoogte van 11,2 miljard euro heeft bereikt. Een flinke stijging ten opzichte van 2009, toen ex-studenten nog bij elkaar 4,6 miljard euro schuld hadden.

Bewust

Dat moet anders kunnen. En dat kan het ook, zegt budgetcoach Angella Hendrix van HBenT. Zij geeft een aantal tips zodat je niet of in ieder geval een stuk minder hoeft te lenen. Haar grootste tip: ga bewust met geld om. Houd bijvoorbeeld het overzicht over je uitgaven. „Dat is het belangrijkste, om eerst een plaatje op te stellen van wat je maandelijks nodig hebt. Je moet weten waar je staat. Ik ben ook een groot voorstander van pinnen, omdat je dan precies weet wat je uitgeeft.”

Dat is een punt dat onderstreept wordt door het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Woordvoerder Karin Radstaak: „Neem even de tijd om de tool in te vullen op de site van DUO. Dan kun je precies kijken hoeveel je nodig hebt en wat je dus bij zou moeten lenen. En ook dan kun je nog overwegen om een bijbaantje te nemen."

Abonnementen

Daarnaast is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je je goed bedenkt en bewust bent van wat je nodig hebt en wat je eigenlijk niet meer zo veel gebruikt. Hendrix noemt als voorbeeld hiervoor abonnementen: „Als ik bijvoorbeeld die dure telefoonabonnementen zie, denk ik wel: poeh, moet je nou echt elke twee jaar een nieuwe telefoon hebben? En wat volgens mij bij studenten best vaak voorkomt, is dat sportschoolabonnementen doorlopen, terwijl ze er eigenlijk niets mee doen."

Verder is het misschien een open deur, maar bewust lenen is ook een must. Radstaak: „Meer dan de helft van de studenten spaart het geld. Misschien is het dan slim om minder te lenen, zodat je schuld straks lager is. Lenen is niet iets wat je niet zou moeten doen, maar doe het wel verantwoord. Leen niet meer dan je nodig hebt, want je zit er uiteindelijk wel een hele tijd aan vast."

Hendrix vult aan: „Bij heel veel jongeren is het heel moeilijk om binnen te laten komen dat een schuld consequenties heeft. Je ziet nu dat het moeilijker wordt om een huis te kopen met een studieschuld. Maar veel jongeren zien dat een beetje als een ver-van-mijn-bed-show. Maar het gaat om grote bedragen die je niet zomaar aflost."

Reageer op artikel:
‘Bewustzijn is sleutel tot weinig studieschuld’
Sluiten