Tara Lewis
Tara Lewis Binnenland 30 aug 2018
Leestijd: 2 minuten

Haute Cuisine Voor Maximaal Tien: Historische Haring

Sommige mensen kijken uit naar de komst van de seizoenen, of dat nu zomer, winter, lente of herfst is. Marianne Klerk daarentegen kijkt uit naar de beperkte periodes waarin haar favoriete voedsel op het menu staat: asperges, mosselen én: haring!

Door Tara Lewis

,,Van jongs af aan at ik haring”, vertelt Marianne Klerk (33). ,,Het is bij mij met de paplepel ingegoten. Ik kom uit Middelburg en herinner me nog goed hoe feestelijk het was als eens per jaar de hele stad ineens vol haringkarren stond. De Mosselfeesten zijn in Zeeland misschien groter, maar de komst van de Nieuwe Haring is een goede tweede.” Lachend: ,,Vraag me trouwens alsjeblieft niet om tussen die twee te kiezen!”

Zee ruiken

Marianne is historicus, promoveerde aan de Erasmus Universiteit en woont ondertussen al twaalf jaar in Rotterdam. ,,Ik weet nog goed dat ik hier voor het eerst kwam. Ik zat aan de voet van Willemsbrug op een terras zat en ik kon de zee ruiken. Ik voelde me hier meteen thuis.” Momenteel doet ze onderzoek aan de Oxford Universiteit, naar de Nederlandse wapenhandel in zeventiende eeuw. ,,Een periode waarin de haringvangst trouwens een drijvende kracht van onze economie was.”

Café Walenburg

Zo’n drie tot vier keer in de week eet Marianne haring, bij haar vaste adres op het Bentinckplein. ,,Vaak ga ik daarvoor zwemmen bij het Van Maanenbad. Ik eet hem hier voor de deur op, of ik neem hem mee naar Café Walenburg zodat ik er een lekker glas Chardonnay bij kan drinken.” Haring is wat haar betreft ook de perfecte remedie tegen een kater. ,,Vet, zout en zacht. Hij glijdt ook lekker naar binnen, wel zo fijn als je de dag daarvoor te veel hebt gerookt.”

Terecht trots

Ze roemt de haringverkoper om zijn consequente kwaliteit. ,,Hij is terecht trots op zijn vis. Daarnaast is het hier altijd gezellig en heeft hij op vrijdag vers gerookte makreel, met stip de beste van Rotterdam. Meestal eet ik twee haringen, met uitjes en augurk. Vaak heb ik wel zin in een derde, maar houd ik me in. Als het seizoen voorbij is kan ik overigens tevreden terugkijken, dit jaar heb ik er echt alles uitgehaald wat erin zit.”

Haringkar Bentinckplein

Haring: 2 euro (4 voor 7,50 euro, makreel 4,50 euro)

Oordeel: Misschien wel de lekkerste haring van Rotterdam. Probeer ook de ingelegde haring volgens geheim recept!

Nieuwspeper