Metro
Metro Nieuws 19 jul 2018 / 14:34 uur

Wie ‘idiot’ googelt, ziet allerlei foto’s van Trump

Wie het woord ‘idiot’ googelt, ziet veel foto’s van de Amerikaanse president Donald Trump. Het is het gevolg van internetgebruikers en activisten die het algoritme van Google beïnvloeden.

Hit

Een tactiek die ook wel ‘Google Bombing’ wordt genoemd. Volgens The Guardian begon dit toen Britten het nummer American Idiot vorige week na bijna vijftien jaar na de release weer een hit maakten. De Britten deden dat om Trump, die een paar dagen later het Verenigd Koninkrijk bezocht, te bespotten met het nummer van de Amerikaanse rockband Green Day.

Het is niet de eerste keer dat algoritmes van Google worden gemanipuleerd. Zo leverde in 2004 de zoekterm ‘Jew’ (‘jood’) afbeeldingen van een karikatuur met een haakneus op, en in 2009 kreeg je bij de zoekterm ‘Michelle Obama’ bewerkte foto van de Amerikaanse first lady te zien, waarbij ze leek op een aap. Voor de jongste Amerikaanse presidentsverkiezingen leidde de zoekterm ‘rapist’ (verkrachter) naar allerlei afbeeldingen van ex-president Bill Clinton.

Zoekalgoritmen

Het is onduidelijk hoe lang de zorgvuldig bewaakte en constant veranderende zoekalgoritmen van Google werken, of hoe lang de foto’s van Trump aan het woord ‘idiot’ blijven gekoppeld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wie ‘idiot’ googelt, ziet allerlei foto’s van Trump
Sluiten