Rosan de Vos
Rosan de Vos Gezondheid 19 jul 2018
Leestijd: 1 minuut

Een slechte relatie beschadigt je gezondheid

Een verhitte discussie met je lief kan natuurlijk altijd voorkomen, maar het is beter om hier geen gewoonte van te maken. Discussies hebben namelijk een negatieve invloed op de gezondheid, en impact is het grootst bij mannen.

Dat blijkt uit onderzoek gepresenteerd op de ‘International Association for Relationship Research’-conferentie in de Amerikaanse staat Colorado.

Het onderzoek

Zestien jaar lang volgden onderzoekers van universiteiten in Nevada en Michigan 373 koppels op de voet. Gedurende die periode stelden de onderzoekers de echtparen de vraag over welke onderwerpen ze regelmatig ruzie hadden. Daarnaast moesten de stellen vragen beantwoorden over hun gezondheid. Hadden ze bijvoorbeeld slaapproblemen, hoofdpijn of stressklachten? De onderzoekers vergeleken de gezondheid van de koppels die vaak met elkaar in conflict waren met stellen die minder vaak mopperden op elkaar.

Impact voor mannen groter

Af en toe een keer botsen is niet erg, maar het hebben van veel conflicten binnen een relatie is volgens een van de onderzoekers even slecht als roken of drinken. Echtelijke conflicten kunnen zowel de gezondheid van mannen als vrouwen negatief beïnvloeden, maar helaas voor de mannen is de impact voor hen groter. Dus heren: toch maar even de rem erop zetten als je vaak klaagt tegen je liefje.

Volgens de onderzoekers kan het hebben van veel ruzie met je partner leiden tot ontstekingen, een verminderde eetlust en een verhoogde afgifte van stresshormonen.

Laat het gaan

Slingert je vriend zijn sokken standaard naast de wasmand? Kan je vriendin echt niet kaartlezen? Kun je elkaar af en toe totaal niet uitstaan? Laat het lekker gaan, beter voor je relatie én je gezondheid.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.