Hester Ramaker
Hester Ramaker Nieuws 25 jul 2018
Leestijd: 2 minuten

Studie bewijst: kat knuffelt liever dan dat het eet

De hond is de goedzak die je bij thuiskomst enthousiast bespringt, de kat is asociaal en kijkt niet om als je de deur opent. Kortom: honden zijn lief en katten zijn eikels. Maar uit een studie blijkt nu dat katten eigenlijk heel aardig zijn. Sterker nog, katten laten zich liever door je aaien dan dat ze zelf eten. Neem het even in je op: liever aaien dan eten.

Misverstanden

De studie is opgezet om een aantal misverstanden rondom de slechte reputatie van katten op te helderen. Katten slenteren namelijk een beetje door je huis en slapen overal en nergens. Slechts af en toe komen ze langs om zich te laten aaien door hun baasje. Daardoor worden de dieren vaak als niet sociaal gezien. Onderzoekers wilden weten of dat terecht was.

Voor de test namen de onderzoekers vijftig katten uit een huiselijke omgeving en ook katten uit een asiel. Vervolgens namen ze een aantal uren al hun eten, speelgoed, en menselijk contact weg. Na die paar uur gaven de onderzoekers de katten een aantal opties. Ze katten werden gestimuleerd in vier categorieën; menselijk contact, eten, geur en speelgoed.

Sociaal contact

Uit het onderzoek kwam naar voren dat er geen significante verschillen zaten in de reacties van huiskatten of katten uit een asiel. Wel koos meer dan de helft van alle katten voor sociaal contact met mensen. Slechts 37 procent van de katten koos voor eten. Geur en speelgoed kwamen amper aan bod in de keuzes van de geteste katten. Hoewel van katten dus altijd gezegd wordt dat ze niet sociaal zijn, is het opvallend dat zoveel katten kozen voor menselijk contact. Dat terwijl alle opties voor elke kat even duidelijk werden aangeboden.

Huisgenoot

Wat betekent dit? Katten zijn toch aardig en socialer dan we denken. De onderzoekers geven wel aan dat de geschiedenis van een kat de keuze voor sociaal contact of voedsel kan beïnvloeden. Bijvoorbeeld als een kat gefokt is of in een eerder levensstadium amper menselijk contact heeft gehad. Ook wordt erbij vermeld dat deze studie nog niet voldoende bewijs levert aangezien het met nog meer katten getest moet worden. Het betreft hier een soort voorstudie waar verder op gebouwd wordt.

Een goede vergelijking van een kat is wellicht een huisgenoot waar je mee samenwoont. Je bent bij elkaar in de buurt maar hebt niet constant contact. En wie wil dat nu eigenlijk ook als je samenwoont? Een kat neemt gewoon de ruimte. Maar nu weet je, je kat houdt van jou. Geef het liefde terug.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.