D. van Aken
D. van Aken Nieuws 25 jul 2018 / 09:40 uur

Waarom rijden er nu strooiwagens rond in Nederland?

Het is tropisch warm in Nederland. Er is code oranje afgegeven voor de extreme hitte en de winter lijkt verder weg dan ooit. Toch kan je de komende tijd zomaar een typisch wintertafereel tegenkomen. Er rijden namelijk strooiwagens rond.

Asfalt smelt

Een aantal gemeenten in het landen sturen strooiwagens de weg op om smeltend asfalt tegen te gaan. Het is namelijk op plekken zonder schaduw zo heet dat het asfalt zacht wordt. Vooral op kruispunten trekt optrekkend verkeer het asfalt uit het wegdek.

Zout strooien helpt volgens de gemeenten tegen smeltend asfalt. Het zout trekt vocht uit de buitenlucht aan en koelt zodoende het asfalt. Daarnaast onttrekt het strooizout ook vocht aan het asfalt, waardoor het minder plakkerig wordt.

50 graden

Woensdag rijden er strooiwagens in Arnhem. En de afgelopen dagen was het ‘winterse’ beeld al te zien in onder andere Groningen, Hoorn en Geldermalsen.

Arnhem houdt de temperatuur van het wegdek in de gaten met sensoren. Dinsdag aan het eind van de middag was het her en der op het wegdek warmer dan 50 graden Celsius.

,,Dat is voor ons het moment om te gaan strooien. Als de hittegolf aanhoudt zullen de strooiwagens vaker te zien zijn”, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Waarom rijden er nu strooiwagens rond in Nederland?
Sluiten