In het nieuws

Afgewezen worden voor de baan vanwege je leeftijd. / ANP

Ook jonge honden worden gediscrimineerd op leeftijd

Foto van 'Sarah Sitanala'

12 JUL 2018

Veel mensen zijn om uiteenlopende redenen weleens afgewezen voor een baan. Je had niet de juiste ervaring, of juist teveel ervaring, of misschien paste je niet in het team. Afwijzing op grond van leeftijd is echter niet toegestaan, maar blijkt nog steeds veel te gebeuren.

Donderdag publiceerde het College van de Rechten van de Mens een rapport waarin kenbaar wordt gemaakt dat leeftijdsdiscriminatie nog steeds een groot probleem is op de arbeidsmarkt. Dit zou voornamelijk een probleem zijn voor oudere werkzoekenden.

Buiten de boot

In veel vacatures valt bijvoorbeeld te lezen dat er gezocht wordt naar een jonge hond, een student, of een starter. Duidelijk is dat een heleboel oudere werkzoekenden in deze gevallen buiten de boot vallen.

Toch zijn het niet alleen oudere werkzoekenden die worden afgerekend op hun leeftijd. Ook jonge mensen krijgen hier mee te maken. Zo ook Muriël uit Amsterdam.

„Ik was twintig en werkzaam in een kledingwinkel, ik verving regelmatig de manager van de winkel op de dagen dat zij er niet was. Toen zij vertrok, solliciteerde ik naar haar functie.

Individuele kwaliteiten

Vervolgens kreeg ik te horen dat ik het niet was geworden omdat ik te jong zou zijn. De baan ging in plaats daarvan naar de vriend van mijn baas, terwijl hij geen enkele ervaring had voor de baan en nooit eerder een soortgelijke functie had uitgeoefend.”

Marcel Koenen, hoofddocent Culturele diversiteit en Jeugd aan de Universiteit Utrecht, geeft aan dat het waarschijnlijk zo is dat veel bedrijven in hun zoektocht naar personeel op zoek zijn naar iemand die past in het plaatje. „Ze hebben al iemand in hun achterhoofd. Jongeren worden bijvoorbeeld gezien als enthousiast en fanatiek. Het is echter niet eerlijk, want je beoordeelt iemand hiermee niet op zijn of haar individuele kwaliteiten.”

Geen kennis

Volgens Koenen komt het discrimineren op grond van leeftijd nog zoveel voor, omdat veel bedrijven geen kennis hebben van het recht en dus niet goed doorhebben wat wel en niet mag.

Muriël bleef nog een half jaar werken in de kledingwinkel, alvorens zij besloot op te stappen. Op de vraag wat Muriël voor stappen had kunnen ondernemen tegen haar baas, zegt Koenen: „zij had een klacht kunnen indienen bij het meldpunt discriminatie aanwezig in iedere gemeente.”

Een dergelijke klacht werd nooit door Muriël ingediend omdat zij er wel nog moest blijven werken. „Het had mijn kansen er niet beter op gemaakt, en bovendien ging het om een mondelinge uitspraak en zou het dus moeilijk worden om te bewijzen dat mijn baas dit echt gezegd had."


Views

2k+

Eén minuut te laat, en dus is de Vierdaagse voorbij

Eén minuut te laat, en dus is de Vierdaagse voorbij

Ze was een minuut te laat. Foto: Printscreen YouTube / Omroep Gelderland

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Ze was een minuut te laat, Ingrid van Ballegooij uit Haren. En ja, omdat regels nu eenmaal regels zijn, mag ze morgen niet opnieuw verschijnen aan de start van de Nijmeegse Vierdaagse.

'Ik wil niet stoppen'

Van Ballegooij werd gediskwalificeerd. „Als ik dit had geweten, was ik vanmorgen al niet meer gestart", zegt ze al huilend vlak na de finish tegen Omroep GelderlandZe werd het laatste stukje gedragen door omstanders, maar eenmaal bij de finish - om 17.01 - bleek dat helaas voor niets te zijn geweest. „Vanochtend dacht ik bij m'n eigen: Ik wil niet stoppen, ik ga door. Nu mag ik morgen alsnog niet starten. Dat is gewoon balen."


Views

1k+

Ophef over Marokkaanse anti-bikiniactie #WeesEenMan

Ophef over Marokkaanse anti-bikiniactie #WeesEenMan

Op een strand dichtbij de Marokkaanse stad Rabat draagt één vrouw een bikini, terwijl de andere volledig bedekt de zee in is gegaan. / AFP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

VANDAAG, 09:14

In Marokko is ophef ontstaan over een campagne die ervoor moet zorgen dat mannen hun vrouwen ontmoedigen om met bikini naar buiten te gaan. Met de hashtag #WeesEenMan worden mannen opgeroepen hun vrouw niet onbedekt of 'onzedig' naar buiten te laten gaan.

Dat meldt de NOS. De campagne is opgezet door een op de islam geïnspireerde Facebook-pagina. Hun oproep met de hashtag #WeesEenMan werd ruim 14.000 keer gedeeld en krijgt veel aandacht in grotere steden als Rabat.

Macho-ideeën


Views

500+

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'
Likeability of 3

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'

Houd je van warm weer? Dan zit je de komende dagen goed in Nederland. / Pexels

Foto van 'Imre Himmelbauer'

2 UUR

Wie hoopt de komende dagen lekker van het strand te genieten, kan zijn geluk waarschijnlijk niet op. Nederland gaat namelijk een flinke hittegolf tegemoet en dat betekent dat de temperaturen regelmatig boven de 30 graden uitkomen.

Dat zegt weerman Marco Verhoef tegen het AD. Het wordt de komende dagen al warm met temperaturen van boven de 25 graden, maar vanaf dinsdag wordt het overal in het land meer dan 30 graden.

15 dagen


sad
user_f58943cf89efe018d85a873d205f595cdfa98138_avatar

Views

300+

Volop zomer, maar in Gelderland rijden strooiwagens

Volop zomer, maar in Gelderland rijden strooiwagens

De strooiwagens rijden in de Geldermalsen. Foto: ANP.

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Het is een gek gezicht, maar in de Gelderse gemeente Geldermalsen zijn voor even de strooiwagens uit de schuur gehaald.

Gesmolten asfalt

Door de aanhoudende droogte en hitte dreigt er namelijk schade te ontstaan aan het asfalt. Gesmolten asfalt blijft kleven aan autobanden en laat overal sporen na. En daarom wordt er gestrooid met zout, want dat helpt daar tegen. Het strooien heeft dus niets te maken met eventuele gladheid.


Views

1k+