Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 26 jul 2018 / 09:44 uur

Onveilige spoorovergang schuld laks ministerie

Ieder jaar sterven er gemiddeld elf mensen bij ongelukken op spoorwegovergangen. Dat aantal kan en moet omlaag, maar door een te versnipperde aanpak en te weinig aandacht van het verantwoordelijke ministerie van Infrastructuur en Waterstaat stagneert dat.

Overkoepelend beleid

De Onderzoeksraad voor Veiligheid schrijft in het donderdag verschenen rapport ‘Overwegveiligheid – Een risicovolle kruising van belangen’ dat het ministerie binnen een half jaar met overkoepelend beleid moet komen. Het is „onacceptabel” dat er ieder jaar gemiddeld elf mensen overlijden bij ongelukken op spoorwegovergangen.

Ernstige ongevallen eind 2016 en begin 2017 in Winsum, Harlingen en Wouw waren de aanleiding voor het onderzoek. Nederland is binnen Europa het enige land met veel treinverkeer en veel overwegen.

Honderden

„Een combinatie die niet goed samengaat”, aldus de Onderzoeksraad. Onbeveiligde overwegen – dus zonder slagbomen – zijn volgens de Raad met de huidige hoge treinsnelheden „ontoelaatbaar.” Deze worden inmiddels al aangepakt, maar nog altijd zijn er enkele honderden onbeveiligde overwegen in Nederland.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Onveilige spoorovergang schuld laks ministerie
Sluiten